Berounský region má i do letošních parlamentních voleb několik želízek v ohni. Tím nejžhavějším je Jan Skopeček (ODS). Ekonom, pedagog a krajský radní je leadrem středočeské kandidátky ODS a Pavel Hubený (KSČM). 


Současný starosta obce Hudlice je na komunistické kandidátce letos na čtvrtém místě. Do Poslanecké sněmovny už ale kandidoval v roce 2013. Tehdy měl na kandidátce KSČM až dvanácté pořadí, a tak se do sněmovny nedostal. KSČM získala v Parlamentu v roce 2013 pouze čtyři křesla.

„Tentokrát jsem svoji kandidaturu dlouho zvažoval. Nejsem už nejmladší. Je mi třiašedesát let. V parlamentu ale není mnoho lidí, kteří pracovali v komunální politice a přišli do styku s běžnou praxí a problémy obyčejných lidí. Chtěl bych do přijímání zákonů vnést pragmatismus. Zabránit tomu, aby byly přijímány zákony, které v podstatě nic neřeší. Proto jsem kandidaturu přijal,“ vysvětlil starosta Hudlic Pavel Hubený.

Ilustrační foto.
Zastupitelé zvedli ruku pro opravu koupaliště


Z berounského regionu jsou na středočeské kandidátce ODS celkem tři jména a na kandidátce KSČM také tři.


Sociální demokraté mají na letošní kandidátce do Poslanecké sněmovny pouze dva kandidáty z Berounska, a to na 19. a 25. pozici. Politický matador a místostarosta Zdic Richard Dolejš se letos o post poslance už neuchází. V dolní komoře Parlamentu České republiky zasedal od roku 2006 až do letošního roku. Takže tři volební období. 


Obyvatelé berounského regionu budou letos volit do Poslanecké sněmovny celkem 200 poslanců. Strany a hnutí mohly předkládat své kandidátní listiny příslušnému krajskému úřadu do 15. srpna letošního roku. Losování čísel hlasovacích lístků proběhlo 5. září. Poprvé v historii České republiky budou výdaje na kampaň omezeny. Maximální částka je 90 milionů korun za každou stranu.


Za velké strany jako je ANO jdou z berounského regionu do parlamentních voleb dva politici. Strana Zelených má také dva. Za TOP 09 je jeden. Rozumní mají v regionu také jednoho kandidáta, a to na 12. místě. Strana svobodných občanů má na své středočeské kandidátce dokonce pět kandidátů z Berounska a Hořovicka. KDU – ČSL čtyři. ODA jednoho a Piráti dva. Za Realisty kandiduje z regionu jeden kandidát a za Sdružení pro republiku také jeden.

Ilustrační foto.
Údržba hřišť stojí města statisíce korun

Jedno želízko v ohni má z Berouna také hnutí Řád národa. Na jejich kandidátce figuruje jméno známého frontmana kapely Moped Vojty Hubingera. Bývalý dlouholetý člen Občanského fóra není v politice žádným nováčkem. Za hnutí kandiduje na 14. místě. „V politice jsem byl vždycky aktivní. Kandidoval jsem i do berounského zastupitelstva, ale neuspěl jsem. Chtěl bych, aby poslanci byli odvolatelní,“ řekl ke své kandidatuře Vojta Hubinger.