Víkendové oteplení z jedné strany potěšilo lidi žijící v menších obcích, jelikož budou moci trávit svůj čas na zahrádce, když nadále platí vládní opatření týkající se zákazu volného pohybu osob na území České republiky, na druhou stranu ale mají obavy z turistů.

ONLINE ke koronaviru najdete ZDE

Zejména obce poblíž turisticky zajímavých oblastí, kulturních a nebo historických památek se připravují na další nápor. Mnohé obce už kvůli tomu přijaly speciální opatření, kdy dočasně uzavřely parkoviště. Zájem ze strany turistů je především o lokality kolem obcí Srbsko, Svatý Jan pod Skalou, ale pod „náporem“ jsou také obce ležící poblíž Chráněné krajinné oblasti Brdy a i Křivoklátsko.

„Vážím si zájmu turistů o krásy naší obce a jejího okolí, ale v současné chvíli nepovažuji pořádání výletů do této lokality za správné rozhodnutí. Usnesení vlády mají za cíl maximálně omezit volný pohyb osob a jejich přímý kontakt. Vysoká koncentrace osob v obci během posledních dnů rozhodně není naplněním těchto usnesení. Tento jev je naopak rizikový jak pro návštěvníky, tak pro obyvatele naší obce. Z tohoto důvodu jsem se po konzultaci se zastupiteli obce rozhodl uzavřít na dobu vyhlášeného stavu nouze místní parkoviště,“ napsal starosta obce Svatý Jan pod Skalou Jiří Bouček.

Ještěd v Jizerských horách - Ilustrační foto
Ještěd, Jizerka či Doksy. Liberecký kraj zveřejnil seznam „zakázaných“ míst

Stejná opatření přijali již také v sousední obci Srbsko. „V celé obci i jejím katastru platí zóna zákazu stání! Omlouváme se, ale chráníme se tím před nákazou koronavirem. Budeme se na vás těšit po ukončení této těžké doby," je napsáno na facebookovém profilu obce. „Obyvatelé obce všechna nařízení dodržují. Máme v obci jeden malý obchod, do něj zákazníci vstupují jednotlivě. Snažíme se kontaktovat hlavně starší lidi, aby měli nějakou podporu. Zároveň jsme vydali občasník, který obsahuje nejdůležitější informace a čísla na krizové linky,“ popsala situaci v obci starostka Svatava Biskupová.

Přívalu turistů se brání také v sousedním rakovnickém okrese. Obec Skryje, kde se nacházejí světoznámá naleziště trilobitů a poblíž je také Přírodní rezervace Skryjská jezírka, rovněž apeluje na turisty, aby do obce nejezdili.

Četnější hlídky policistů

Zatímco jindy by příval turistů a plná parkoviště nikomu nevadil, teď se místní obávají, aby lidé z měst nákazu Covid-19, která způsobuje nový typ koronaviru, nezavlekli i do menších obcí. Situací se už zabýval i Krizový štáb Středočeského kraje. Výsledkem jednání je zvýšená hlídková činnost policie v těchto oblastech a s tím související dodržování vládních opatření.

Ilustrační foto.
Středočechů s koronavirem je téměř pět stovek. Pražanů přes tisíc

„Krizový štáb kraje projednal situaci týkající se velkého množství výletníků a hromadných cest do přírody v okolí Prahy a v turisticky oblíbených destinacích ve Středočeském kraji, kdy některé středočeské obce se potýkají s masivními počty výletníků. Krizový štáb kraje 30. března uplatnil požadavek na Ústřední krizový štáb o přijetí opatření k omezení těchto případů porušování vládou vydaných opatření. Současně byla věc přijetí příslušných opatření projednána s ředitelem Krajského ředitelství policie ČR Středočeského kraje,“ potvrdila mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník