20 let od ničivých povodní.20 let od ničivých povodní.Zdroj: Deník/Jan LakomýVelká voda v Berouně kulminovala o půlnoci 13. srpna 2002, poté hladina postupně klesala a odkrývala zkázu, kterou po sobě zanechala povodeň. Závodská lávka byla pryč a Husovo náměstí pokryla silná vrstva bahna. V jeho spodní části dosahovala při povodni hladina vody až 180 centimetrů. Trvalo týdny, než se povedlo vše důkladně vyčistit.

Deník vzpomíná na ničivé povodně, které zasáhly Česko před dvaceti lety. Jak katastrofa zasáhla do života Středočechů a Pražanů? Čtěte ZDE.

Povodeň překazila i plánované akce. Například ve čtvrtek 15. srpna 2002 měl do Berouna dorazit Stanley Cup, který měli přivézt čeští hokejisté v tu dobu působící v NHL. „Divákům se měl představit Berouňák, hokejista klubu Detroit Red Wings Jiří Fischer spolu s dalším slavnými hokejisty – Dominikem Haškem a Jiřím Šlégrem,“ píše se v kronice Berouna. Akce ale byla zrušena a například Hašek náhradou daroval peníze na konto pro lidi postižené povodní.

Rozvodněná řeka Berounka napáchala v srpnu roku 2002 v Berouně obrovské škody.
Obrazem: Berounská kronika vzpomíná na povodně před 20 lety jako na devastující

Most pro pěší vedoucí přes Berounku na Závodí byl postaven rok po povodni a stál zhruba 15 milionů korun. Vyrostl na stejném místě jako jeho předchůdce. Stavba se navíc může pochlubit technickou zajímavostí: v pilířích je zabudován zvedací mechanismus, který umí lávku zdvihnout až o jeden a půl metru, a tím ji ochránit před velkou vodou.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.