„Nápad vznikl z té potřeby, že nám do Klubíčka přišli úžasní mladí lidé s lehčím postižením a nám přišlo zbytečné, aby celý svůj život měli pouze volnočasové aktivity. Říkali jsme si tedy, že by bylo fajn, kdyby se naučili pracovat a získali tak zaměstnání,“ řekla o nápadu ředitelka organizace Alena Pecková.
V sídle Klubíčka tak pro své klienty vybudovali tréninkové pracoviště, aby si zájemci mohli práci vyzkoušet a naučit. „V okamžiku, kdy klienti jednotlivé pracovní postupy zvládali, jsme pro ně založili Sociální podnik Klubák, kde už jsou zaměstnáni a pobírají mzdu. Protože se snažíme naše služby rozvíjet, otevření bistra bylo dalším logickým krokem k tomu, abychom mohli přibírat další nové pracovníky s handicapem se zájmem se zaměstnat,“ uvedla Pecková.

Klubáku se povedlo odkoupit sousední dům. Ten zprvu sloužil jako zázemí tvořivé dílny a pro další terapeutické činnosti. „Poté jsme zde klientům vařili a vlastně to tak logicky vyústilo v to, že jsme se rozhodli zde zřídit bistro i pro veřejnost,“ popsala ředitelka.
Příprava podniku nebyla vůbec jednoduchá a levná záležitost. Dům, který musela organizace odkoupit, stál šest milionů korun. Nutná rekonstrukce si vyžádala další tři miliony korun a náklady na vybavení byly kolem půldruhého milionu. „Už před třemi lety jsme si požádali k Operačnímu programu IROP o dotace a získali jsme 4,5 milionu korun. Zbytek jsme financovali z vlastních zdrojů, včetně úvěru,“ prozradila ředitelka.

O zprovoznění bistra se zasloužila především provozní manažerka a zástupkyně ředitelky organizace Lucie Ulčová, která vytvořila složení sortimentu, jenž se v bistru prodává, včetně celkového konceptu podniku. Stavební úpravy byly svěřeny místní stavební firmě RM stav Romana Macourka.
V Klubíčku zatím registrují pouze pozitivní ohlasy, především pak od místních už i proto, že podobné zařízení ve Vráži chybělo. Lidé si do bistra mohou zajít jak na cukrářské výrobky, tak i na klasická vařená jídla, která jsou pod dohledem profesionálů připravena zaměstnanci Klubáku. Zisk z provozu pomůže zaplatit hlavně pořizovací náklady bistra. „Takže každý nákup nejen chutná, ale i pomáhá,“ doplnila ředitelka.
Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.