O podíl z 50 milionů korun, které jsou připraveny k rozdělení v rámci takzvaného participativního rozpočtu Středočeského kraje, se uchází celkem 126 záměrů navržených během března veřejností (z celkového počtu 164 předložených).

Na Berounsku má v hlasech občanů druhou nejvyšší podporu projekt "Obnova berounských Brdatek – vybudování tůní a lávek" - jde o oblíbenou, i když v poslední době opomíjenou volnočasovou lokalitu pěšky dostupnou z centra Berouna a zároveň je to významná zóna výskytu ohrožených druhů. Hned za tímto projektem je "Revitalizace návsi v obci Mořinka", kde chtěji vyrobit posezení a informační cedule pro turisty. Součástí projektu je i péče a ochrana o sto a víceleté lípy na návsi.

Hřiště ve Slatině na Kladensku.
Hlasovat pro projekty vybírané občany je nejvyšší čas

Aktivní jsou i v Bubovicích - mezi prvními deseti jsou hned dvakrát, a to s doplněním dětského hřiště o herní prvky a osvětlením víceúčelového hřiště. 

Pozadu nezůstává mezi první desítkou ani Beroun, usiluje o příspěvek na Sadové úpravy podél ulice Plzeňská, kde chce výsadbou stromořadí kaštanů chceme uzavřít rekonstrukci této ulice a odstínit tak rušnou komunikaci od přilehlé obytné zóny a snížit zde hluk a prašnost.

Hlasovat je možné jak pro, tak i proti: každý má k dispozici pět hlasů kladných a dva záporné; všechny mají stejnou váhu. A zůstává jen na jeho rozhodnutí, zda je využije všechny. Pro jeden projekt je možné uplatnit nejvýše dva hlasy kladné a jeden záporný.

Zapojit do hlasování se můžou všichni občané s trvalým bydlištěm na území Středočeského kraje, pokud jim je 18 let a více. Nejjednodušší je elektronická forma na internetové adrese mujkraj.kr-stredocesky.cz/hlasovani, možná je i písemná varianta v „papírové“ podobě.

Projekt Obnova berounských Brdatek.
O přízeň usilují i projekty z Berouna