Tropické teploty vysušují nejen lesní a travní porost, ale i zdroje vody a lidé i přes kritickou situaci stále zalévají zahrádky a napouštějí své bazény. Na plýtvání s vodou nyní doplatili obyvatelé Nového Jáchymova a Otročiněvsi. Z důvodu nedostatku vody, která vtéká do vodojemu, došlo k přerušení dodávky pitné vody do obcí Nový Jáchymov a Otročiněves. Výrobce vody tak začal s regulací dodávek.

„V sobotu a v neděli nám ještě voda jakž takž tekla. Dnes ráno už přestala téct a naše obec je bez vody. Naše obec tak bude od dnešního dne odkázaná na cisterny s pitnou vodou, které nám poskytne VaK Beroun. Už jsem o tom mluvil s panem Paulem," uvedl starosta Otročiněvsi Josef Šinkner.

Vodní, zdroje, které zásobují obě obce vyschly. Kritickou situaci se snažil dodavatel pitné vody Savea Krušná Hora řešit už na začátku srpna. Představitelé firmy poslali na obecní úřad v uplynulém týdnu žádost, aby obyvatelé obce a chataři přestali s vodou plýtvat.

Dodavatel a výrobce pitné vody představitele obou obcí opakovaně upozorňoval na kritickou situaci a na to, že lidé i přes varování evidentně využívají pitnou vodu i pro jiné účely než je vaření .

„Podle odběrů za týden je naprosto zřejmé, že voda je používána i pro jiné účely. V obou obcích je každý den spotřeba nadprůměrná oproti dnům s normálním počasím," uvedla Savea Krušná Hora.

V Otročiněvsi i v Novém Jáchymově je největší spotřeba pitné vody zejména o víkendech. Oproti běžnému průměru vzroste v obou obcích téměř až o sto procent.