„Jdeme se podívat na koně a pejsky," prohlásila maminka Hana Veselá z Komárova, která do Bzové přijela se svými dětmi Tomášem a Kateřinou.

Koňský pětiboj
Hned za dřevěnými vraty ekocentra Zvířecí pohoda je přivítala příjemná hudba, která malé i velké návštěvníky doprovázela až na zahradu, kde na ně čekala nejen samotná oslavenkyně klisna Ramona a ostatní zvířátka, ale i koňský pětiboj. Jeho stanoviště byla rozmístěná po celé zahradě. „Chlapci a děvčata zde hází podkovou, splní úkol s kolečkem a na konci je čeká i jednoduchý koňský testík," popsala některé stanoviště Veronika Novotná. Děti se navíc svezly i na poníkovi a z akce si odnášely diplom i fotografii zvířat z ekocentra.

Devět potomků
A čí narozeniny se vlastně slavily? „Klisně Ramoně je sedmadvacet let, je to český teplokrevník. Přestože byla vytížená sportem, má hodně potomků, celkem devět," představila oslavenkyni jedna z pořadatelek akce Michaela Hlubučková. Jak dále uvedla, ve svém věku je klisna Ramona stále závodivá. „Když s ní jdeme do lesa, tak první polovinu trasy jde tak, že vedle nás třeba i klopýtá a jde volným krokem. Jakmile vejde do lesa, o metr povyroste a nabere tempo," vyprávěla návštěvníkům Michaela Hlubučková.

Dárky návštěvníků
Zástupci Zvířecí pohody děkují všem návštěvníkům za mrkev a ostatní dobroty, které čtyřnohým kamarádům přinesli.
V ekocentru ve Bzové nacházejí řadu let útočiště opuštěná a často i týraná zvířata. Na sobotní akci se mohli návštěvníci se čtyřnohými obyvateli ekocentra blíže seznámit. Další zajímavosti lidé najdou na internetu na www.zvirecipohoda.cz. Například i to, že ekocentrum je dále otevřené každou sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.