Houbařská sezóna je v plném proudu. Delikatesy z lesních plodů ale někdy mohou jejich strávníkům způsobit vážné komplikace. Stačí, když se do jindy lahodné smaženice zamíchá jen jedna jediná jedovatá houba a už je zaděláno na malér.

„V České republice dochází nejčastěji k požití muchomůrky zelené a hub jí příbuzných. Tato otrava má dlouhé bezpříznakové období od zkonzumování jídla, kdy člověka nepostihují žádné zdravotní potíže. První příznaky jsou prudké bolesti břicha, průjmy a zvracení. Následně se přidávají i problémy s močením. Tato fáze trvá opět několik dnů. Pokud člověk pravidelně nedoplňuje tekutiny, dochází k selhání ledvin a jater kvůli nahromaděným toxinům v těle,“ uvádí tisková mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Nemusíme se ale otrávit jenom jedovatými houbami. I jedlé houby mohou být nebezpečné, pokud je skladujeme v igelitovém sáčku, protože se do dvou hodin zapaří. Z jedlé houby se pak stává nejedlá, pokud je přestárlá. Nezdravé jsou samozřejmě i houby nesprávně tepelně upravené.
Záchranáři proto houbaře varují, aby sbírali jenom ty druhy hub, které stoprocentně znají, a to do prodyšných košíků.

„První pomocí v případě otravy je vyvolat u člověka zvracení, podat nejlépe živočišné uhlí pro vyprázdnění střev a velké množství vody, které propláchne ledviny,“ sdělila Janečková.

Poté je nutné okamžitě zavolat záchrannou službu nebo dopravit postiženého do nemocnice. V nemocnici dají obsah žaludku k toxikologickému rozboru, kde identifikují toxické látky a lékaři podají protilátku.

„Na místě záchranáři zajistí vzorky jídla, které postižený zkonzumoval, a co nejrychleji pacienta převezou do nemocnice,“ řekla mluvčí Středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Vyhlášený mykolog Oldřich Jindřich z Hořovic varuje lidi, kteří nyní vyrážejí s košíky do berounských lesů, před několika druhy hub.
„Protože je tady u nás poměrně teplejší oblast, tak se zde často vyskytuje muchomůrka panterová, hřib satan, závojnatka olovová, muchomůrka zelená, která je nejjedovatější houbou v Čechách,“ říká mykolog.

PETRA LIŠKOVÁ
JITKA ZÁHOŘÍKOVÁ