Pro obyvatele Zavadilky a Jarova představitelé Berouna zajistili provizorní parkování na parkovišti P+R u autobusového nádraží, a to zdarma.

„Parkovací kartu si mohou zájemci vyzvednout už nyní.V budově policie v Tyršově ulici v Berouně se budou parkovací karty vydávat až do 31. května, a to vždy v pondělí a ve středu od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin," informoval místostarosta Berouna Michal Mišina. Řidiči, kteří mají o parkovací kartu zájem, musí vyplnit žádost, ke které musí doložit malý technický průkaz, občanský průkaz a zaplatit vratnou zálohu.

Ilustrační foto.
Některé uzavírky budou trvat celé prázdniny

„Po skončení uzavírky mostu dostanou řidiči zálohu zpět, pokud ve stanoveném termínu vrátí nepoškozenou kartu v pokladně v přízemí budovy městské radnice. Termín pro vrácení karet zveřejníme v říjnovém Radničním listu a na webových stránkách města," připomněl Michal Mišina. Formulář žádosti mají obyvatelé Jarova a Zavadilky k dispozici na webu města v sekci Parkovací karty a v tištěné podobě v kanceláři, kde se karty vydávají.

Řidiči budou moci na tomto parkovišti parkovat i přes noc a domů se dostanou pěšky po provizorní lávce pro pěší.

Podle propočtů vedení města není třeba žádných obřích parkovacích kapacit. Zavadilka a Jarov totiž mají dohromady zhruba osm set obyvatel a většina z nich využívá hromadnou dopravu, zastávky budou umístěny před a za mostem. Lidé budou mít k dispozici navazující kyvadlovou autobusovou dopravu. Pro cestu v autobuse, který je doveze k mostu a po přestupu do autobusu za mostem bude platit jeden lístek.

Oprava mostu

Rekonstrukce mostu přes železniční trať na Zavadilku je plánována už několik let. Jeho oprava se ale opakovaně odsouvala. Předešlé vedení kraje však nemělo vše dostatečně připravené. Mimo jiné se také bouřili obyvatelé okolních obcí jako Tetína nebo Koněprus. Nelíbila se jim doba, během které by tuto spojnici nemohli používat. Původně měla uzavírka mostu trvat rok.

A proč je vlastně rekonstrukce mostu nutná?

Podle krajské správy a údržby silnic už most dosáhl náležité třídy opotřebení, kdy je oprava už nezbytná. Předmětem rekonstrukce je odstranění konstrukční vrstvy až na izolaci včetně chodníku. Jeden chodník bude zrušen, druhý bude naopak rozšířen na dva metry.

Jiří Kahoun besedoval s dětmi
Vzpomínání na jedinečná setkání s Jiřím Kahounem

„Rozšíření chodníku pro pěší se dožadovali lidé. Zejména pro maminky s kočárky je jednosměrný chodník, který je používán obousměrně, úzký, a bojí se blízkosti projíždějících vozidel. Rekonstrukcí bude životnost mostu prodloužena o přibližně padesát let," vysvětlil starosta Berouna Ivan Kůs. Město se bude na financování opravy částečně podílet.