Jezdecká stáj Opatrný zde totiž pořádala letošní první skokové závody. Někteří jezdci sem přijeli již poněkolikáté. „Je zde moc dobrý povrch, a to jak na opracovišti, tak na kolbišti. Jedná se o nejlepší povrch v republice," prohlásil jezdec Zdeněk Hrnčíř, který přijel s mladými koňmi až od Pelhřimova a soutěžil za JK Proseč pod Křemešníkem.
Na hořovické sobotní a nedělní závody přijeli jezdci například od Opavy, Českých Budějovic či Plzně.

Samozřejmě nechyběli ani jezdci z pořádající stáje. Závody si nenechala ujít ani Jitka Opatrná. „Jelo se mi fajn. Druhý parkur byl však lepší než první, ve kterém kůň moc neposlouchal, a udělala jsem jednu chybu. Ve druhém parkuru skákal kůň už moc dobře," popsala své pocity z jízd aktivní jezdkyně Jezdecké stáje Opatrný.
Závody se jely do stupně obtížnosti 130 centimetrů. Jeden kůň mohl na start v jeden den maximálně ve dvou soutěžích. Jeden jezdec však mohl mít do jedné soutěže až tři koně. Kdo měl dostatek koní, mohl jet až dvanáct parkurů denně. Samozřejmě s ohledem na stav koní.

Jsou různé stupně soutěží, různé kategorie, propozice vypisuje pořadatel. Jezdci s koňmi mohou soutěžit na čas, na limitovaný čas, může se jednat i o klasickou soutěž s rozeskakováním. Hořovičtí zvolili například dvoufázové skákání, kdy v první fázi dosahovaly překážky 120 centimetrů, ve třetí byly o deset centimetrů vyšší. Pokud kůň s jezdcem překonali jízdu v první části čistě, tak pokračovali do druhé fáze, která byla měřená jako rozeskakování. To znamená, že jezdec ji musí překonat v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem trestních bodů. V sobotu se konalo přibližně 220 startů.

Mezi špičky jezdeckého sportu patří i Aleš Opatrný, jehož domovskou stájí je právě ta Hořovická. Víkendové závody se však konaly bez jeho účasti. Těsně před nimi se totiž vrátil z náročné závodní túry z Portugalska, kde pět týdnů skákal. Projevila se nejen únava, ale účast na hořovických závodech mu překazilo i lehčí zranění.