Ceny potravin by do konce roku měly v průměru o deset procent zvýšit. To se očekává v souvislosti s rekordně nízkou zásobou obilí a jeho rostoucí cenou. V důsledku toho by nejvýrazněji měly podražit maso a pečivo.

O pětinu až čtvrtinu zřejmě postupně do podzimu stoupne cena mouky, odhaduje Svaz průmyslových mlýnů. Důvodem jsou právě prudce rostoucí ceny obilí. Zatímco v červnu stála podle statistik tuna potravinářské pšenice v průměru asi 4100 korun, nyní je podle předsedy dozorčí rady svazu Pavla Filipa zhruba mezi 4500 až 5000 korunami a cena dále roste. Na tento vývoj budou reagovat i pekaři, kteří vesměs chtějí rovněž zdražit, aby zohlednili vyšší náklady.

„Přesto, že domácí sklizeň bude dobrá, nacházíme se v sousedství států pociťujících nedostatek vlastních surovin. Ceny nabízené zahraničními subjekty neustále rostou a české mlýny ve snaze udržet kvalitní pšenici a žito pro tuzemské využití musejí za ně nakupovat,“ uvedl Filip.

Svaz dále předpokládá, že po žních se ceny obilí ustálí na úrovni o 25 až 30 procent vyšší než před začátkem sklizně. Například u bílé pekařské mouky speciál tak může vzrůst k úrovni kolem 7600 korun za tunu oproti nynějším zhruba 6400. Při této úrovni by pak mouka v obchodech v přepočtu přišla až na deset korun za kilogram. Podle Filipa je však toto zboží často předmětem cenových akcí, navíc mlynáři mnohdy balenou mouku obchodům dodávají levněji.

Proto chtějí domácí pekaři zdražit své výrobky. Někteří se chystají zvýšit cenu o pět až deset procent. Jiní však hovoří až o pětadvacetiprocentním zdražení.

Nevyhne se mu ani známá berounská Pekárna U Křížů, která dodává pečivo nejen do oblastí Berounska, ale i do přípražských míst na trase Řevnice, Dobřichovice, Radotín a samozřejmě do Prahy. „Zdražit budeme muset, protože kvůli rostoucím cenám energií jdeme pořád do minusu. Sami si to ale nemůžeme dovolit, takže počkáme na celorepublikové zdražování,“ uvedla majitelka Pekárny U Křížů Kateřina Schwippelová, která chystá zvýšit cenu přibližně o sedm procent. „Předpokládám, že zdražení by mělo proběhnout do konce roku, ale zatím není nic jisté,“ dodala Schwippelová.

Co si myslíte o zdražování pečiva? Hodláte se kvůli zdražení vzdát některých výrobků? Budete muset šetřit jinde, abyste měli na jídlo? Zapojte se do diskuze!