Ta navíc doplnila, že pěších bylo 409 a cyklistů 223. „Pešíkovci si mohli vybrat pěší trasu o délce 13, 18, 23 nebo 28 kilometru. Cyklisté se vypravili na trasy od 32 do 100 kilometrů," vyjmenovala Olga Kleknerová s tím, že pořadatelé měli pro účastníky připravenou i tajnou trasu.

Celkem tak bylo připraveno šest cyklotras. Trasy pro pěší vedly převážně po turistických značkách lesními a polními cestami v okolí Komárova. Turisté tak prošli například kolem Chlumu, zříceniny hradu Valdek, Kleštěnic nebo Jivina. Cyklotrasy byly tentokrát směrovány na Dobřív. „Kratší trasy se stáčely doprava směrem na Medový Újezd, Těškov, Lhotu pod Radčem a přes Kařízek do Komárova," popsala pořadatelka.

Trasy o délce 80 a 100 kilometrů za Dobřívem pokračovaly směrem na Padrťské rybníky, dále do Orlova a přes Obecnici nebo Hluboš zpět do Komárova. „Cyklotrasy vedly převážně po silnicích druhé a třetí třídy, nejdelší trasa částečně i po silnici I. třídy. Tajná trasa o délce 66 kilometrů vedla brdskými lesy, kde je zatím minimální značení. To vyžaduje dobrou orientaci v mapě i terénu. Trasa vedla po zpevněných cestách a asfaltkách, které jsou v současné době v některých místech hodně rozbité," zmínila pořadatelka.

Nejmladším účastníkem byla dvouměsíční Adélka Alblová z obce Hvozdec, která pochod tentokrát absolvovala v kočárku. Nejstarším účastníkem byl osmdesátiletý Jiří Zýma z Berouna, který absolvoval pěší „osmnáctku". Nejvzdálenější účastník byl z Meziboří – Richard Pytelka, který absolvoval cyklotrasu o délce 60 km, dále pak z Křince a Karlových Varů. „Nejvíce jich bylo tradičně z Komárova, Hořovic a Oseka. Z Prahy letos přijelo 34 účastníků," uzavírá Olga Kleknerová.

Další zajímavosti
Celková účast: 632 pochodníků a cyklistů + 36 pejsků + 22 pořadatelů (190 účastníků z Komárova)
Odkud byli „ostatní" účastníci?
Hořovice, Osek, Praha, Chaloupky, Cerhovice, Tlustice, Zaječov, Záluží, Zdice… Vzdálenější účastníci byli z Křince, Karlových Var, Zahájí … a nejvzdálenější? – Richard Pytelka z Meziboří, který absolvoval cyklotrasu o délce 60 km.
Zastoupení „účastníků": 319 dívek a žen - pěších: 226 cyklo: 93
313 chlapců a mužů - 183 130
a 36 pejsků
Pořadatelé:
na startu - Olina Kleknerová, Dana Suttrová, Božka Horová, Hela Štroblová, Pavlína Jánská, Pepík Drnec, Eva Veigendová, Lucka Rudolfová, Hanka Novotná, Dan Syřiště a Libor Štochl.
V cíli účastníci obdrželi pamětní listy a sušenky od Honzy Jelena, Boženky Horové a Pavlíny Jánské.
Čaj pro účastníky uvařila Boženka Horová.
Každý účastník obdržel na startu popis a plánek trasy. „Pěšáci" dostávali na kontrolách razítka.
Již na startu si mohl každý účastník vybrat trasu, na kterou se vydá. Na panelech byly vyvěšeny mapky s barevně vyznačenými jednotlivými trasami a popisy (pěší i cyklo), včetně historie Pešíků v Komárově, zajímavostmi o Komárovu a místech, kterými se procházelo nebo projíždělo na cyklotrasách.