Slavnostní zahájení stejnojmenné akce, která je zaměřená na vojenskou historii a období druhé světové války, se zde uskuteční ve 14 hodin. „Letošní ročník bude výjimečný tím, že v programu akce jsou i dvě bojové ukázky, a to Malmedy 1944 a Kursk 1943,“ přiblížil sobotní Písmena za Klub vojenských historických vozidel Zdice Robert Křikava s tím, že do těchto ukázek budou zapojené i spřátelené kluby.

K vidění zde bude i unikátní historická vojenská technika. Kromě už známých vozidel z expozice zdického klubu, jako je Halftrack M16, tank T34 a samohybné dělo SU100, návštěvníci uvidí i novou techniku. „Půjde například o tahač Diamond T980/981 a cisternu GMC CCKW-353D,“ upřesnil Robert Křikava.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky bohatý doprovodný program v podobě ukázek zásahu všech jednotek integrovaného záchranného systému, armády ČR Vojenský útvar Jince, bojového umění Krav Maga a představí se i zdičtí kynologové. Navíc zde bude zbudována střelnice pro střelbu z paintballových zbraní a skákací hrad pro malé návštěvníky.

Na své si přijdou i milovníci dobré hudby, ve 20 hodin začíná posezení s country kapelou. „Pokud se na sobotní akci nedostanete, výše uvedenou techniku a další exponáty si můžete do konce října prohlédnout ve zdickém Army muzeu v areálu bývalých kasáren, a to každou sobotu od 9 do 15 hodin,“ uzavírá Robert Křikava.