Ve středu vyjížděli jen během odpoledne k několika požárům. Ve Žloukovicích v lokalitě Nad Hájovnou hořela hromada dřeva 5 x 10 metrů. Oheň ale bohužel přeskočil i i na kraj lesa. Na místě požáru zasahovalo několik hasičských jednotek. Na místě byla jednotka hasičů z Berouna, Chyňavy, Nového Jáchymova a Nižboru.

Počet požárů přesáhl padesátku
K dalšímu požáru došlo opět ve Žloukovicích. Tentokrát zde hořela hromada na štěpkování o rozloze 50 x 40 metrů. Na místo požáru musel přijet nakladač, který hořící hromadu štěpků rozhrnul.

„Od začátku července až do čtvrtečního rána jsme vyjížděli k 54 požárům. Z toho čtyřiatřicetkrát na požáry lesa, louky nebo pole, devětkrát k požárům popelnice nebo jiného odpadu. Pětkrát jsme řešili požár budov, dvou transformátorů a čtyř vozidel," vypočítal za berounské profesionální hasiče Milan Provazník zásahy během letošních letních prázdnin.

V porovnáním s loňským létem, to je dvojnásobek požárů oproti stejnému období.

„Co je velice znepokojivé a pro mě absolutně nepochopitelné, je to, že zasahujeme i po tolika dnech vedra a sucha u pálení rostlinného odpadu. A k tomu všemu, se ještě překvapení obyvatelé diví, proč jim vyčítáme jejich pálení a nechápou, co svým počínáním v tomto počasí mohou způsobit. Většinou slyšíme komentáře typu: „vždyť já to mám přece pod kontrolou," poznamenal k problému s nezodpovědnými lidmi Milan Provazník.

Dále berounští a hořovičtí hasiči téměř každodenně zasahují také u požárů v okresech Praha – západ, Rakovník, Kladno, Příbram a Rokycany.

„Spousta lidí nechápe nebezpečí, které v tomto suchu nám všem hrozí. Příroda je strašně vysušená, a tak k tragédii stačí jen odhození cigaretového nedopalku či zápalky," poznamenal Ivan Sporovický z Berouna.

Škody způsobené požárem zejména u lesních porostů a nesklizených polí se obtížně vyčíslují. U žádných požárů však nešlo z hlediska škody o mimořádné události i když v některých případech šlo o velmi náročné zásahy.

„Z hlediska možného šíření požáru vlivem obrovského sucha a větru to pro nás byly poměrně náročné zásahy, kdy jsme museli povolat větší množství techniky i hasičů než v jiném ročním období. Doufám za všechny, že slibovaný déšť se nám nevyhne a přijde co možná nejdříve," dodává Milan Provazník.

Kvůli suchu, které se zapíše do historie Česka, už dvanáct krajů vyhlásilo období tzv. nepříznivých klimatických podmínek z důvodu zvýšeného nebezpečí požáru. Pro toto období se vydávají konkrétní omezení.

Porušíte omezení, dostanete pokutu
„Patří k nim zákaz rozdělávání ohňů a spalování hořlavých látek (odpad, suchá tráva, sláma, větve apod.) na volném prostranství, a to zejména v blízkosti lesních porostů a souvislých travních porostů, polí s obilovinami a pícninami. Zákaz jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření," upozorňuje tisková mluvčí Ministerstvo vnitra – GŘ HZS České republiky Nicole Zaoralová.

K dalším vyhlášeným nařízením patří povinnost trvale zajistit volné průjezdové komunikace do lesů a ke zdrojům vody určeným k hašení požárů a zákaz provádění ohňostrojů, pyrotechnických efektů nebo obdobných efektů, při kterých se používá otevřený plamen (např. lampiony štěstí).

„Osoby hospodařící v lese mohou provádět pouze nezbytné práce spojené s hospodařením v lesních porostech bez použití otevřeného ohně," upozorňuje Nikol Zaoralová.

Pokud lidé nedodrží tato omezení, hrozí jim ze strany hasičů vysoké pokuty. U právnických a podnikajících osob se mohou vyšplhat až na sta tisíce. Fyzická osoba může dostat pokutu až 25 000 korun.