Původní budova, která byla řemeslníky očesána až na hrubou stavbu, má za sebou kompletní modernizaci interiéru a směrem do zahrady vyrostl přístavek s novou třídou. Architektonický ráz fasády objektu byl sjednocen. Školka dostala i nové krovy, nákladní výtah, okna nebo zateplení. Výměny a rozšíření se dočkaly instalace topení, plynu, elektřiny, vody, kanalizace a vzduchotechniky.

Záměrem stavebních úprav bylo vycházet v maximální možné míře z původních dispozic budovy. Hlavním prostorem každé třídy je tedy herna, na ni navazuje šatna a toalety s umývárnou pro děti a sprchovým koutem.

Rekonstrukci za zhruba 46 milionů korun zaplatilo z vlastních prostředků město Beroun. Opravy provedla stavební společnost Vistoria CZ. Dohromady s městem si firma během příprav loni v prosinci stanovila ambiciózní cíl, že se rekonstrukce stihne do konce prázdnin. Nakonec se personál a děti do školky postupně vrátili až během listopadu.

Z adventního sousedského setkání v areálu sklárny Rückl v Nižboru.
Obrazem: Vyfoukněte si vánoční ozdobu. Sklárna Rückl bude nabídku opakovat

Jak říká ředitelka školky Jitka Marešová, více vzdušné a prosvětlené prostory se všem včetně dětí velmi líbí. Nyní je potřeba je patřičně vyzdobit. „Kolegyně budou mít asi nejvíce práce se zabydlet, protože jsme se za provozu stěhovali, stejné to bylo, když jsme budovu opouštěli. Určitě je nejtěžší zajistit veškerou organizaci, hlavně v tom smyslu, aby byla zajištěna bezpečnost dětí,“ vysvětluje ředitelka s tím, že spokojenost vyjádřili i rodiče.

Po dobu rekonstrukce, tedy od letošního ledna do června a poté opět od září, měly děti s učitelkami azyl v prostorách Základní školy Komenského. Ta je od školky vzdálena jen několik desítek metrů. „Všem, kteří se na opravě školky podíleli, děkuji, moc si jejich práce vážíme. Děkuji všem kolegyním za výbornou spolupráci a samozřejmě i rodičům za trpělivost. A také ředitelce školy na Závodí Haně Kozohorské za to, že nám pomohla s umístěním našich dětí,“ dodala Marešová.