Generační rozdíl mezi ostatními soutěžícími rybářkami rozhodně nevadí. „Paní Jeřábková má náš respekt. Našla odvahu se do soutěže přihlásit. A navíc my její nominací do úzkého finále demonstrujeme, že tato soutěž není především o kráse, ale jde nám hlavně o duševní krásu a vztah k rybářství," konstatoval za pořadatele soutěže, Českou rybářskou akademii Martin Chmelík.
Slavnostní finále se uskuteční na rybářském veletrhu
v Olomouci. Z finalistek ale postoupí pouze čtyři z České republiky a čtyři ze Slovenska, které dokonce října získají
v internetovém hlasování nejvyšší počet hlasů. Pořadatelé pak z ještě z každé země pošlou do finále jednu z neúspěšných finalistek, kterým dají tzv. divokou kartu.
Sama Hana Jeřábková je
z účasti v soutěži překvapená. „Když mi volali pořadatelé, že jsem se dostala do finále soutěže, byla jsem akorát s manželem na dovolené v jižních Čechách. A samozřejmě akorát na rybách," smála se Hana Jeřábková. Do soutěže ji přihlásil syn Tomáš. „Říkal mi něco o soutěži, ale já jsem nepředpokládala, že bych se dostala do nějakého užšího výběru. Bylo to pěkné překvapení," přiznává sympatická rybářka.
S prutem v ruce tráví většinu dovolené. „Rybaření máme v rodině. Chytám já, manžel, syn. Protože na dovolenou jezdíme už i s našimi vnoučaty, tak ty už rybaření také začínají mít v krvi a určitě brzy budou mít svůj vlastní rybářský průkaz," směje se Hana Jeřábková.
Osobně si nejraději zachytá na pískových jezerech právě v jižních Čechách. „Je to prostě relax. Kdo to nezkusil, asi těžko pochopí, co to znamená svítání u jezera nebo rybníku, nebo jaký adrenalin přináší šupinatý úlovek," říká paní Hana.
Navíc rybaření je koníček, který spojuje jejich manželství. „S manželem jsem už přes čtyřicet let. Oba jsem krátce v důchodu. A protože vášeň pro rybaření máme oba stejnou, tak nás stejný koníček ještě více stmeluje," přidává recept na šťastné manželství.
A když jsme u těch receptů, nedalo nám to a zeptali jsme se, zda si na rybách umí doma i pořádně pochutnat. „Ryby miluje celá naše rodina, takže si na správných úlovcích taky dokážeme pořádně pochutnat. Grilujeme, smažíme, zkoušíme nové recepty. Máme i své nejoblíbenější. A pokud někdo nemá rád ryby jen kvůli kostem, tak vám mohu prozradit jeden náš oblíbený rodinný recept na rybí koule – bez kostí (viz infoblok ).
Hana Jeřábková zatím chytala vždy jen v českých vodách. Ale jako správná rybářka má i svůj sen, a tím je Norsko. „Zahraniční dovolené mě moc nelákají. Ale pořádnou rybářskou dovolenou v Norsku, tu bych opravdu ocenila," prozradila.
Hana Jeřábková je jedinou finalistkou v soutěži Miss rybářka z Berounska a Hořovicka. Pokud budete chtít podpořit tuto sympatickou paní, hlasujte pro ni v anketě na adrese http://www.ceskoslovenskyrybar.cz/miss-rybarka-hlasovani/. Svým hlasem ji můžete posunout do finále, které se koná v Olomouci. Ale pozor, hlasování končí už 31. října.
RYBÍ KOULE
aneb recept pro ty, kteří nechtějí jíst rybu kvůli kostem…
Celého kapra – omytého
a zbaveného šupin – vložíme na zhruba 15 minut do trouby při 175 stupních.
Karpa vyndáme, rozřízneme na poloviny a odstraníme páteř a největší kosti. Díky krátkému zapečení půjdou kosti snáze ven.
Následně kapra i se zbylými menšími kostičkami dvakrát semeleme na masovém strojku.
Takto umleté rybí maso osolíme, ochutíme šťávou z poloviny citronu a přidáme šlehačku.
Promícháme a tvoříme rybí koule, které následně obalujeme v trojobalu a smažíme.