Za necelé tři měsíce by měli lékaři začít vybírat od pacientů za každé vyšetření 30 korun. Tento poplatek, který je součástí reformy veřejných financí, má odradit pacienty od zbytečných návštěv ordinace. Podle zákona je lékař povinnen poplatek od pacienta vždy vybrat. V případě, že to opakovaně neudělá, vystavuje se trestu od zdravotní pojišťovny. Ta mu může totiž za nevybrané poplatky uložit pokutu.

Lékařům hrozí od pojišťoven pokuty

„Nejsem přesvědčen o tom, že poplatky, které máme od pacientů vybírat, něčemu pomohou. Nám přidělají akorát práci a starosti. Nejsem si totiž jistý, že se nám podaří peníze od každého návštěvníka ordinace získat. A když se i to nepodaří, hrozí mi až padesátitisícová pokuta,“ upozornil dětský lékař Vladimír Kasl. Pokuty mají lékaře donutit, aby poplatky vybírali.

„Je to sprosťárna. Kdyby raději šetřili peníze tam, kde mají a netahali je ze slušných lidí. Poplatky u lékaře se už snažili zavést na Slovensku. Protože se tam ale v praxi neosvědčily, tak je za několik měsíců zase zrušili. Je úsměvné, jak neumíme využít cizích zkušeností,“ myslí si Emilie Paterová z Berouna.

Ordinace možná ozdobí pokladny

Přestože lékaři vědí, že se vybírání poplatků nevyhnou, konkrétní představu jakým způsobem to budou provádět, ještě nemají. „Zatím to nijak neřeším. Musím se denně zabývat spoustou důležitějších věcí, než je vybírání poplatků,“ řekl lékař z berounské chirurgie Tomáš Buchbauer. „S kolegy jsme už toto téma probírali, ale žádnou konkrétní představu zatím nemáme. Asi si budeme muset pořídit nějakou pokladnu. Chybí nám potřebná informovanost. Nikdo z nás neví, co nás od ledna vlastně čeká. Vše se dozvídáme jen z médií. Já osobně se bojím, že k nám kvůli poplatkům přestane na úkor svého zdraví chodit spouta lidí na vyšetření. Nebude se jim chtít za ně platit,“ uvedla nejmenovaná lékařka berounského zdravotního centra Vita.

Jaroslava Krenarová, která má plicní a alergologickou ordinaci už narozdíl od svých kolegů určitou představu má.
„O vybírání poplatků jsem už přemýšlela. Zatím ještě nevím, jak to budu dělat, ale v ordinaci asi vyvěsím leták, kterým budu pacienty informovat
o tom, že vybrané peníze nejsou pro mne,“ poznamenala doktorka.

 

Výše poplatků:

30 korun zaplatí pacient za položku na receptu, návštěvu praktického lékaře, zubaře, pediatra, gynekologa, logopeda i ambulantního specialisty
60 korun má stát den v nemocnici, lázních, dětských léčebnách a ozdravovnách.
30 korun bude odpuštěno pacientům dlouhodobě a vážně nemocným, při prevenci