V předvánočním shonu se podle berounských profesionálních hasičů výrazně zvyšuje riziko požárů. „Lidé mají plnou hlavu starostí a zapomenou, že jim někde hoří svíčka, nebo že něco vaří na kamnech. V pondělí 10. prosince jsme byli například přivoláni k požáru, při kterém v Tlustici hořela kuchyně. Rodina doma ohřívala na kamnech fritovací olej a zapomněla na něj. Od rozpáleného oleje chytla kamna, digestoř a i podlaha v kuchyni. Požár naštěstí dopadl dobře. Způsobil škodu za zhruba 20 tisíc korun,“ popsal poslední případ mluvčí berounských profesionálních hasičů Jiří Zachariáš. Takových požárů mají hasiči do roka kolem 20. „Není to hodně, ale dokážou v domácnostech způsobit velkou škodu,“ poznamenal Jiří Zachariáš.

V rodinném domě v Lužci chytla od požáru, který zavinil zapomenutý hrnec na sporáku, kuchyňská linka. Žena nechala jídlo vařit a odešla si na nákup. Způsobená škoda byla 50 000 korun. „Velkým nebezpečím jsou také rychlovarné konvice. Lidé by je neměli nechávat v elektrické zásuvce.
V Hlásné Třebani kvůli technické závadě na rychlovarné konvici totálně vyhořel vnitřek domu. Škoda dosáhla čtyř milionů korun,“ vysvětlil Jiří Zachariáš.