Strach z povodní. Tak tehdy na deště reagovali lidé na Berounsku. „Břehy potoka, vedle kterého stojí náš dům, jsou uvolněné a na mnoha místech se již sesunuly. Při stavbě mostu bylo sice koryto prohloubené a zpevněné, ale pouze na malém úseku. Koryto by mělo být vydlážděné celé, jinak dopadneme ještě hůř, než při loňských povodních,“ upozornila paní Svobodová z Bykoše.

Obavy Bykošských byly tehdy na místě. Příkopy kolem silnice začaly v ranních hodinách přetékat vodou. „Voda sice stoupá, ale zatím nehrozí, že by se z potoka vylila a znovu, tak jako v loňském roce, zatopila stavení,“ konstatoval starosta Bykoše Václav Průcha.

Bykoší protékají dva potoky. Vodní tok, u kterého začínají opadávat kusy zeminy do koryta, a tím se podle místních zmenšuje jeho kapacita, spravuje pobočka vodohospodářské správy v Králově Dvoře. Podle jejich zástupců se úpravy tohoto místa měly uskutečnit v roce 2012.

Stav vodních toků sledovali lidé i na dalších místech regionu. „V Červeném potoce stoupala voda do čtvrté hodiny ráno, nyní už klesá,“ uvedl starosta Hořovic Luboš Čížek.

Podle zástupců Povodí Vltavy se na Berounsku včera nedělo nic dramatického. „Vodní toky mohou dnes ještě stoupat, ale nečekáme, že by byl na Berounsku překročený první povodňový stupeň,“ uvedla před deseti lety tisková mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

V příštích dnech voda ve vodních tocích opadla a tím i strach některých lidí z povodní. Meteorologové navíc předpověděli slunečné počasí.

Představení divadla P.R.D.
PŘED 10 LETY: Autorské divadlo baví své diváky již dvacet let
Vzpomínková fotografie ke květnovým událostem roku 1945 v Berouně.
Pohlednice z minulosti: Město Beroun představilo virtuální vzpomínkový akt