„Úžasné barevné osvětlení zámku, noční prohlídky, výborná hudební produkce a nezapomenutelné představení pro děti,“ shrnul tehdy lákadla historicky první Hradozámecké noci jeden ze sedmi stovek návštěvníků Tomáš Zahradník z Prahy.

„O akci jsme se dozvěděli z médií a s dětmi jsme si to tu užili, škoda jen, že byla celý večer zima,“ litoval další návštěvník hořovického zámku. Noční provoz se uskutečnil poprvé pod záštitou Národního památkového ústavu zároveň na třiceti osmi hradech a zámcích po celé republice.

Hořovický objekt se ale stal hlavním centrem dění. „Věřím, že pokud si lidé najdou na hrady a zámky cestu, budeme akci příští rok opakovat,“ oznámila všem přítomným generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Učitelé úspěšně strávili za zdmi gymnázia poslední prázdninovou noc.
PŘED 10 LETY: Učitele od nocování ve škole neodradila zima ani prach

Pak návštěvníky pozvala i na nedaleký hrad Karlštejn, který zůstal otevřen po celou noc. „To by už pro děti bylo moc, ale příště si určitě na noční prohlídku jiný zámek nebo hrad vybereme,“ ujistil Tomáš Zahradník.

Lidé, kteří navštívili hořovický zámek, nemohli litovat. Pořadatelé připravili na hlavním pódiu na nádvoří, v zámecké kapli a v koncertním sále hudební produkci až do dvou hodin ráno. Na pódiích se vystřídali Zdeněk Bína, Jan Matěj Rak, Hlasopet, Yellow Sisters, Niceland, Karolína Žmolíková a plno dalších.

Celý program zahájilo vystoupení Divadla bez hranic. V připraveném stanu v zámeckém parku se děti i dospělí pobavili u africké variace naší pohádky O slepičce a kohoutkovi.

Jediným negativem nočního reje bylo chladné počasí. Teploty pod deset stupňů celsia patrně odradily i obyvatele Hořovic, kterých se na netradiční kulturní akci v centru jejich města sešlo jen pár desítek.

Šermíři přivezli na hrad Točník spoustu zábavy a smíchu
PŘED 10 LETY: Na Točníku zbrojnoši jezdili na dřevěných koních

Vojtěch Plecitý