Obě místa mají ale jedno společné, v zimních měsících je péče o zvířata mnohem náročnější. „Zvířata potřebují větší dávky s vyšším obsahem energie a práce okolo nich je samozřejmě také více," uvedla za ekocentrum Zvířecí pohoda ve Bzové Veronika Novotná.

Ve Bzové pečují o domácí a hospodářská zvířata několika druhů, která dříve bývala nedílnou součástí venkovů. „Jde například o koně, ovce, kozy, králíky, slepice a prase. Aktuálně se u nás nachází i s opuštěnými koťátky k adopci přes osmdesát zvířat, o která se musíme každý den postarat," říká Veronika Novotná.

Ve Zvířecí pohodě tak práce začíná ráno v šest hodin a končí v deset večer. „V současné době nás nejvíce zaměstnává nepřetržitá péče o opuštěná koťátka, o která se staráme ve dne v noci. Dostávají se k nám totiž často v době, kdy nejsou schopná sama přijímat potravu," popisují zástupci ekocentra.

A jak je jeho provoz financován? Z darů a samotné činnosti ekocentra. „Dary a výdělky nám bohužel na celý provoz nestačí a také se někdy přihlásí silná únava. Tak máme někdy krušné chvíle a přemýšlíme, jestli jsme schopni ještě vše zvládnout. Proto jsme velice vděčni za jakoukoliv finanční i materiální podporu. Také je možné nám přijet pomoci fyzicky, na každodenní péči o zvířata jsme s manželem sami," dodává Veronika Novotná.

Každou pomoc ocení nejen ve Bzové, ale i v Louníně. Lidé mohou pomoci finančním darem, který může být po domluvě použitý na konkrétní věc, kterou místo nejvíce potřebuje. Vítané jsou také dary v podobě krmiva. Ve Bzové mají nyní navíc vyšší spotřebu sušeného mléka, konzerv a granulovaného krmiva pro koťata. Ve Bzové využijí také granulované krmivo pro psy a kočky. Obě místa děkují za případnou pomoc.