Rodiče, kteří pracují v Králově Dvoře a nemají tam trvalé bydliště, usilují o to dostat svého potomka do některé z místních mateřských škol. Vzhledem k jinému trvalému bydlišti ale nemají šanci. Z tohoto důvodu přistoupí k malému podvodu. „Svého potomka přihlásí k příbuzným či známým v Králově Dvoře k trvalému pobytu,“ upozornil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Tímto nešvarem vzniká městu velký problém zejména s umístěním dětí v Mateřské škole Králův Dvůr Počaply. Přestože v září město otevře dvě nové třídy v nové počapelské mateřince, kterou buduje přestavbou budovy bývalé speciální školy, i tak ohromný zájem rodičů o umístění dětí v této mateřské škole neuspokojí.

Letos v květnu tam přišlo k zápisu o více než dvacet dětí více, než může zařízení přijmout a než město očekávalo. „Samozřejmě, že to má na svědomí školská turistika. Řešil jsem to s ředitelkou mateřské školy a doporučil jsem jí, a také ji zároveň požádal, aby využila dokumentu, který máme od ombudsmanky. Protože se jedná o zneužití práva, může udělat kontrolu, zda se dotyčné dítě na uvedené adrese nachází, a jestli ne, tak jsem jí řekl, aby ho do školky nevzali,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Rodiče, jejichž dítě mateřská škola odmítne, se mohou proti jejímu rozhodnutí odvolat.

Ilustrační foto
Králův Dvůr i Hořovice plánují výstavbu sběrného dvora z dotací

Problémy s enormním zájmem rodičů o umístění dětí v králodvorských mateřských školách řeší město v posledních letech pravidelně, a to i přesto, že v nich počet míst neustále rozšiřuje. V roce 2014 město vybudovalo nový pavilon v areálu Mateřské školy pod Hájem, kde našlo umístění kolem 50 dětí. Jednalo s již o přístavbu druhého pavilonu v této mateřince během posledních osmi let. Mateřská škola má nyní celkem osm tříd. Do školky tam dochází přes 200 dětí. I letos čelila velkému náporu dětí.

„K zápisu k nám letos přišlo přes stovku dětí. Přijmout jich můžeme ale pětaosmdesát. Ze zákona mají přednost předškoláci a tříleté děti,“ uvedla zástupkyně ředitele Základní a mateřské školy Králův Dvůr Dagmar Šmatláková. Nakonec v ní díky odkladům zůstalo pět volných míst. Ty ale problém počapelské mateřské školy nevyřeší. Vedení Králova Dvora se totiž rozhodlo, že zajistí místa v mateřských školách na příští školní rok i pro děti, které patří do takzvané školské turistiky.

„Chceme se o těch dvacet dětí, pro které nemá počapelská mateřská škola kapacitu, jako město postarat, i když to není naše povinnost,“ upozornil starosta Králova Dvora s tím, že mají v plánu udělat určitá opatření, která zajistí místo v některé králodvorské mateřské škole i těmto dětem.

Řešením by bylo zřízení nultého ročníku školy v novém pavilonu Základní školy Králův Dvůr. Místo v něm chce město nabídnout rodičům předškoláků. Ti by v něm umístili své děti. V králodvorské mateřské škole je asi dvanáct předškoláků a v počapelské zhruba čtyři děti, které mají odklad z docházky do základní školy. „Kdyby se do tohoto nultého ročníku v novém pavilonu předškoláci přihlásili, tak bychom jeho provoz zaplatili ze svých zdrojů. Tímto opatřením bychom v mateřských školách ušetřili další místa. S pěti volnými místy v Mateřské škole Pod Hájem bychom tak uspokojili ze sta procent poptávku po umístění dětí v králodvorských mateřských školách. Pro nultý ročník už máme i vyhlédnutou kvalitní učitelku. Záleží ale na rodičích, zda do nultého ročníku své děti umístí,“ vysvětlil Petr Vychodil.

Pro předškoláky by byla docházka do nultého ročníku v novém školním pavilonu určitou výhodou. Zvykli by si na prostředí školy, kam půjdou do první třídy.

Spalničky. Ilustrační foto.
Spalničky zatím ve středních Čechách neustupují