Městské venkovní koupaliště ve Zdicích je na Berounsku mezi lidmi velmi oblíbené. Každým rokem otevírá na začátku června. Má tak měsíc provozu za sebou. Pro své návštěvníky letos otevřelo novou atrakci. „Letošní novinkou je velká rovná skluzavka. Kromě velkého plaveckého bazénu je k dispozici tobogán, dětské brouzdaliště, dětské hřiště nebo hřiště na plážový volejbal. Mimo jiné si návštěvníci mohou půjčit vybavení na ping pong, líný tenis nebo badminton,“ uvedl provozovatel koupaliště František Doskočil. Přestože koupaliště otevřelo zcela novou atrakci, kvůli proměnlivému počasí ho zatím navštívilo méně lidí než v loňském roce. „Loni byl poměrně teplý červen, letos je počasí horší,“ zdůvodnil nižší návštěvnost provozovatel koupaliště František Doskočil s tím, že nejvíce lidí na koupaliště chodí na konci června a v půlce letních prázdnin.

Možnost k vykoupání na Berounsku nabízí i Aquapark v Hořovicích. Během roku mají návštěvníci k dispozici krytý bazén a o letních prázdninách v teplých dnech jen venkovní koupaliště. Na zájemce v něm čeká několik novinek. „Nově máme v areálu velkou trampolínu pro děti, která je hojně využívaná a také přibudou malé fotbalové branky pro děti, které zrovna netráví čas ve vodě. V tomto trendu budeme chtít do budoucna pokračovat. Areál se snažíme dále zkrášlovat. Vybudovali jsme novou skalku při vstupu do bazénové části aquaparku,“ uvedl Tomáš Ekl s tím, že městské sportovní centrum snaží celkově vylepšit celkový dojem koupaliště. „Oproti minulému roku máme další prodejnu s občerstvením. Do dalších let bychom rádi obnovili a propojili koupaliště s restaurací Florida,“ dodal Tomáš Ekl.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání se nehorší jako jindy. Naopak!

Aquapark se kvůli nepřízni počasí potýká s nedostatkem návštěvníků stejně, jako ostatní koupaliště. Celkové kapacity 900 lidí od počátku sezony nedosáhl. „Návštěvnost aquaparku je závislá především na počasí a také teplotě vody. Na začátku července byla průměrná denní návštěvnost mezi 200 až 300 lidí. Největší byla o svátku 5. července. Přišlo necelých 500 návštěvníků,“ uvedl Tomáš Ekl s tím, že zájem o aquapark se každým rokem snižuje. „Důvodem jsou stále vyšší počty zahradních bazénů v domácnostech a konkurenčních aquaparků,“ zhodnotil Tomáš Ekl.

Berounské koupaliště nízká návštěvnost netrápí. Koupaliště na Velkém sídlišti s celkovou kapacitou 1100 lidí je v posledních letech přibližně stejná. V letošním roce ho od otevření do současnosti navštívilo přes 2 tisíce návštěvníků. Z toho přibližně 30 procent dětí. „Zařízení má stálou klientelu, která dochází z blízkého okolí,“ uvedl za provozovatelskou firmu AVE Jan Fadljevič s tím, že v případě nestabilního počasí návštěvnost koupaliště klesá. Na samotný provoz zařízení počasí vliv nemá. Společnost AVE zajišťuje provoz koupaliště i přes nepřízeň počasí. „Provoz tohoto zařízení vnímáme jako službu obyvatelům a i přes zastaralou technologii se nám daří plnit veškeré legislativní nařízení,“ sdělil Jan Fadljevič. „Nové atrakce nebo jiná zařízení jsme nepřidávali,“ poznamenal Jan Fadljevič a dodal, že v současné době je stav zařízení zakonzervovaný. „S městem jednáme, jakým způsobem se s koupalištěm bude dále nakládat,“ dodal Jan Fadljevič.

Berounské koupaliště bude v příštím roce zavřené z důvodu plánované rekonstrukce.

Provozovatel koupaliště v areálu kempu Caravan Camp Valek v Chrustenicích jsou s letošní návštěvností spokojeni. Jeho návštěvnost se zvyšuje větším zájmem turistů o kemp.

Nejčastějšími návštěvníky koupaliště jsou lidé ubytovaní v kempu. Ti mají vstup zdarma. „Pro ně je koupaliště, které je otevřeno od začátku července jedním z největších lákadel při rozhodování se ubytovat,“ poznamenal Daniel Valek. Na koupališti se přes víkend vystřídají stovky lidí. Vstup do bazénu je pozvolný a vhodný pro děti. Mezi atrakce koupaliště patří malý tobogán, skluzavka a vodní hřib. Sportovní nadšenci si u vody mohou půjčit tenisové a badmintonové rakety, pétanque nebo fotbalový míč.

Ilustrační foto.
Města se spolupráci občanů na rozpočtu nevyhýbají