Našli jste zatoulaného psa a nevíte co s ním? V Berouně nepochodíte. Útulek pro psy tu není. Na jeho potřebnost přitom již řadu let poukazuje nejen Liga na ochranu zvířat Beroun, ale také místní veterináři a obyvatelé. Liga dokonce tvrdí, že před časem starosta Berouna Jiří Besser pro tyto účely sliboval část bývalých kasáren na Zdejcině, ale z to〜hoto záměru sešlo. Slibované budovy byly prý zadány jinému zájemci a Ligu o tom ani nikdo neinformoval. To však starosta Jiří Besser rezolutně odmítá a tvrdí, že problém se zatoulanými psy má město dobře vyřešený.

„V roce 1994 jsme si pronajali za symbolický poplatek jedné koruny soukromý pozemek v blízkosti obce Lhotka. Zde měl být vybudován útulek pro psy, jehož výstavbě ale stála v cestě nefunkční drůbežárna v majetku pozemkového fondu. Ta mohla být po pěti letech konečně odstraněna, když nám starosta Jiří Besser nabídl část bývalých kasáren na Zdejcině, což jsme s díky přijali. Nakonec se však ukázalo, že slibovaná část bývalých kasáren byla zadána jiným zájemcům, o čemž jsme nebyli ani informováni,“ tvrdila členka Ligy na ochranu zvířat Beroun Věra Kellerová. Nutnost psího útulku je podle ní alarmující. „Teď už na to nemáme energii, zestárli jsme a chtělo by, aby se o to zasazovali mladší lidé. Připadá mi to ale jako boj s větrnými mlýny, když vám někdo něco slíbí a pak to nesplní,“ stěžovala si členka Ligy.

S nutností zřídit psí útulek souhlasí i veterinář Petr Dvořák, který se svou ženou provozoval takové zařízení více než deset let. „Měli jsme smlouvu s městem, ale už to nešlo zvládat. Jsme v důchodu, a tak psí útulek již druhým rokem neprovozujeme. Dříve byl hodně využíván, kapacitně ale samozřejmě vůbec nestačil,“ uvedl Petr Dvořák.

Podle starosty Jiřího Bessera je nařčení Ligy na ochranu zvířat naprosto nepravdivé. „Na Zdejcině jsem s těmito lidmi nikdy nebyl a také jsem jim nesliboval, že tam vznikne psí útulek. Jejich tvrzení naprosto odmítám. Jedná se o nehoráznou drzost,“ uvedl k obvinění Jiří Besser. Co se týče zatoulaných psů, má město podle starosty účinný systém, který úspěšně aplikuje již mnoho let. „Povinností města není zřizovat útulek, ale vyřešit problém – a to město zvládlo k naprosté spokojenosti,“ dodal Besser.

Odchyt zatoulaných psů má v Berouně na starosti městská policie a podle ní se jejich počet mírně zvýšil. „Ročně je nám nahlášeno zhruba 300 až 400 psů. Z toho jich nakonec odchytíme 120 až 150. Pro některé si přijde jejich majitel, ale většina psů je umístěna do dočasného kotce, kde čeká na převoz do rakovnického útulku,“ sdělil velitel Městské policie Beroun Pavel Novák.

Tomuto útulku platí Beroun paušální poplatek, který činí 89 korun za den, což vychází na více než 30 tisíc korun za rok.