Na tom se ve středu shodli představitelé soukromé nemocnice v Hořovicích a dvojice krajských radních. Radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) a kolega pro oblast majetku a ICT Josef Řihák (ČSSD) zavítali na Hořovicko – a svůj program zahájili právě návštěvou nemocnice.

Prohlídka nových paliativních lůžek na interně nemohla chybět. „V nemocnicích, které spravuje kraj, zřizujeme specializovaná paliativní oddělení,“ připomněl Bezděk s dodatkem, že tento typ péče se v poslední době rychle rozvíjí. Zdůraznil také, jak důležitá je spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními zřizovanými krajem a těmi privátními. „Soukromá regionální nemocnice v Hořovicích poskytuje velmi širokou nabídku služeb pro dětské pacienty, a to od porodnického oddělení přes oddělení následné intenzivní péče pro děti až po dlouhodobou ošetřovatelskou péči,“ ocenil mimo jiné Bezděk.

Chválou nešetřil ani radní Řihák, a to například při návštěvě Domova na Výsluní. „O seniory je zde velmi dobře postaráno. Jak jsme viděli, mohou se zapojit do řady aktivit,“ přiblížil své dojmy. Připomněl současně, že tamější prostředí pomohly vylepšit i peníze od kraje – šly například na ochranné prvky, dláždění na zahradě či na dorozumívací systém sestra-pacient.

Při návštěvě výjezdového stanoviště záchranné služby v Hořovicích, odkud vyrážejí na pomoc pacientům záchranářské i lékařské posádky, se Bezděk velmi uznale vyjádřil o práci záchranářů. „Je to jedna z nejnáročnějších zdravotnických profesí vůbec; odpovědnost a stresovost je zde obrovská,“ poznamenal. Jedním dechem však připomněl, že vidí i prostor pro změny k lepšímu, a to u zdravotnických záchranářů po celém kraji. „Uvítal bych mnohem užší propojení základen Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje s jednotlivými nemocnicemi,“ přiblížil své představy.

Návštěva zbrojnice dobrovolných hasičů v Komárově přišla zrovna v té nejvhodnější chvíli. Právě se tam konalo školení starostů z Hořovicka věnované krizovému řízení a bezpečnosti. „Využili jsme účasti zástupců policie, veterinární správy, hygieniků a dalších složek, abychom je seznámili s činností bezpečnostní rady kraje – a zároveň od nich získali jejich zkušenosti a podněty,“ uvedl Bezděk.

Řihák ocenil, jak se komárovskou zbrojnici daří modernizovat. Jde sice o základnu dobrovolných hasičů – ne ovšem jen tak ledajakých. V případě většího zásahu v oblasti jsou Komárovští povoláváni jako záloha profesionálů z hořovické stanice, aby byli pohotově připraveni k případnému dalšímu výjezdu. „I tady ale zápasí se stejnými problémy jako všude – s nedostatkem peněz, úbytkem hasičů a náročnou administrativou,“ poznamenal Řihák.

Závěr čtvrtečního programu patřil na hořovické radnici podvečerní debatě se starosty obcí z okolního regionu i zájemci z řad občanů.

Jarmark v augustiánském klášteře sv. Dobrotivé v Zaječově.
Tip Deníku: Augustiánský klášter v Zaječově ožije jarmarkem
Ilustrační foto
Zloděj si odnesl šperky za statisíce korun