Organizace v regionu každý rok organizuje dvě velké potravinové sbírky, které jsou primárně určeny pro rodiny s dětmi na Berounsku. Celkově jim distribuuje přes 20 tun potravin a dalších předmětů. Většinou se jedná o věci osobní hygieny a trvanlivé jídlo, které se dá uskladnit po delší dobu.

„Například za loňský rok se nám povedlo vybrat 4,5 tuny jídla. Každý týden navíc zajíždíme do potravinové banky v Praze a přivážím dalších asi 500 kilogramů. Všechna tato pomoc je distribuována mezi české rodiny, které jsou ekonomicky slabé a situaci z nějakých důvodů nezvládají,“ popisuje ředitel.

Pomoc samoživitelkám i poradenství

V Lochovicích charita celoročně provozuje azylový dům pro rodiny s dětmi. Ročně ji to vyjde na 3 miliony korun. Domov se zaměřuje na české rodiny, které se z různých důvodů ocitají v nouzi. „Velkou měrou jde o matky samoživitelky, o které se také staráme skrze naši sociální asistenční službu. Naše pracovnice s pomocí zajíždí přímo do ohrožených domácností,“ doplňuje Horák.

Ilustrační foto
Kraj porcuje své peníze: Stovky milionů mají jít do silnic, stovky na energie

Vedle sbírek se charita také snaží lidem v nouzi pomáhat i skrze různá poradenství. Cílem je, aby se lidé na pokraji společnosti mohli vrátit do normálního života.

„Odtud vyplývá, že se od začátku ukrajinsko-ruské války nic nezměnilo. Navíc se snažíme nabídnout vedle materiální pomoci i sociální podporu. Aby se tito lidé dokázali ve své situaci zorientovat a například nalezli východisko z dluhové pasti,“ vysvětluje Horák.

„Často také potkáváme klienty, kteří postrádají základní návyky. Znovu je tedy učíme jak třeba uvařit oběd, motivovat vlastní děti – jak se s nimi učit anebo jen tak trávit volný čas. Pole působnosti naší pomoci je tedy velmi široké,“ uzavřel.