Proti výstavbě americké radarové základny v Brdech se postavili i obyvatelé Zaječova. Místního referenda, které se zde konalo v sobotu, se zúčastnilo 740 z oprávněných 1125 voličů. Proti výstavbě radaru z nich hlasovalo 728.

„S výsledky referenda jsem velmi spokojen. Přepokládal jsem sice, že obyvatelé naší obce výstavbu americké základny v Brdech odmítnou, ale nečekal jsem, že se jich referenda zúčastní tolik,“ informoval starosta Zaječova Josef Hrubý.

Historicky první referendum Zaječova, které se konalo od osmi hodin ráno do osmi večer, natáčela dokonce i americká televize. „Strávili s námi pár hodin dopoledne. Před nimi byla u nás v obci už i rakouská televize. Ta nám pak poslala z natáčení cédéčko. Jeho prostřednictvím jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací například o doletu raket,“ upozornil starosta.

Při organizování referenda musely být všechny obce v kontaktu s ministerstvem vnitra. To jim například mluvilo i do formulace otázky, na kterou obyvatelé obcí při referendu odpovídali. „Původně jsme si mysleli, že budou lidé odpovídat na zcela jednoduchou otázku, zda si přejí nebo nepřejí radar. Mohli se ale vyjadřovat jen k věcem, které se přímo týkají samosprávy. Museli odpovídat na otázku, zda má zastupitelstvo činit veškerá zákonná opatření k zamezení výstavby americké radarové základny na území vojenského újezdu Brdy,“ vysvětlil Josef Hrubý. Ten nyní výsledky referenda odešle na ministerstvo. „Jaký vliv budou mít ve skutečnosti na stavbu radarové základny nevím. Věřím ale tomu, že když obyvatelé všech obcí v okolí základnu v referendech odmítnou, politici se nad názory občanů zamyslí,“ informoval starosta Zaječova Josef Hrubý.