Měsíc březen potvrdila i tisková mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová. Pro řidiče a obyvatele obou měst tak na jaře příštího roku začne velká zkouška trpělivosti. Protože odsunutou rekonstrukci D5 má Ředitelství silnic a dálnic České republiky v plánu příštího roku. „Obě města Beroun i Králův Dvůr budou muset společně zajistit, aby byla rekonstrukce dálnice odložená,“ poznamenal starosta Králova Dvora Petr Vychodil s tím, že není možné, aby se souběžně s opravou silnice v Plzeňské ulici opravovala i dálnice D5.


„Neumím si představit, jak bychom tady jezdili. Ještě si stále živě pamatuji léto loňského roku, když se opravovala dálnice D5. Beroun byl totálně neprůjezdný. V kolonách jsem denně strávil několik hodin. A teď by se k tomu ještě měla opravovat plzeňská silnice. Tak to si fakt neumím představit ten blázinec,“ poznamenal k plánovaným opravám silnic Ivan Novotný z Berouna.

Ilustrační foto
Lyžařský areál na Zdejcině lidé nechtějí


Investiční akce, která má trvat půl roku, zahrnuje i výstavbu tří kruhových objezdů a nových chodníků.

Tato investiční akce, která má trvat půl roku, zahrnuje i výstavbu tří kruhových objezdů a nových chodníků a rekonstrukci stávajících. 
Plzeňské ulice se stavební práce dotknou v úseku od dálničního přivaděče až ke králodvorské křižovatce Na Knížecí. Dva kruhové objezdy vzniknou v Králově Dvoře a jeden v Berouně. Královu Dvoru se také v součinnosti s touto investiční akcí podařilo zajistit výstavbu nového chodníku v Jungmannově ulici, a to až k základní škole.

Kruhový objezd se v Králově Dvoře vybuduje v Zahořanech a druhý na křižovatce Na Knížecí. V Berouně je naplánován u čerpací stanice Benzina.
„Výstavba kruhového objezdu na křižovatce Na Knížecí je také důvodem, proč jsme celý tento projekt tlačili tolik kupředu. Tato křižovatka je nejnebezpečnější v celém berounském regionu," vysvětlil Petr Vychodil.

V Králově Dvoře otevřeli nový školní pavilon při Základní škole Králův Dvůr v Jungmannově ulici. Výstavba trvala 14 měsíců.
Do nového školního pavilonu se za týden stěhují žáci


Nepřehlednost křižovatky Na Knížecí v Králově Dvoře se totiž nedala řešit zrcadlem, kterého se už roky dožadovali řidiči. Kruhový objezd nyní jejich letitý problém vyřeší.


„Nerad přes ni jezdím. Je nepřehledná a z Jungmannovy ulice se do Plzeňské dostáváte opravdu jen velmi těžko. Pokaždé tu stojím dlouhou dobu, než se mi na ni podaří najet,“ svěřil se Milan Macatý ze Zahořan.


Předpokládaná cena této nadlimitní veřejné zakázky původně představovala částku 151,59 milionu korun bez DPH. Středočeskému kraji se ji ale při soutěži, do které se přihlásilo osm zájemců, podařilo stlačit na 108,19 milionů korun bez DPH. „Představuje to úsporu 43 milionů korun. Stavba je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Středočeský kraj pokryje prostřednictvím tohoto programu a státního rozpočtu celkem 96,25 % celkových nákladů, které si rekonstrukce vyžádá,“ konstatoval radní pro oblast investic a veřejných zakázek Středočeského kraje Josef Řihák. 


Zbývající částku pak v případě, že bude dotace IROP schválena, doplatí město Beroun ve výši cca 287 tisíc korun a město Králův Dvůr ve výši 2,056 milionu korun.

Jeden kruhový objezd vznikne na začátku Zahořan. Nyní se zde staví chodník.Zdroj: Deník / Šimková Romana