Čilý pracovní ruch začal se začátkem prázdninových dnů v Základní škole Pavla Lisého v Hostomicích.

V průběhu v pořadí již třetí etapy rekonstrukcí a oprav, které dohromady vyjdou na několik desítek milionů korun, se budova školy dočká nové fasády, proměny se dotknou i nádvoří školy, děti získají nové sportoviště.

„Rekonstrukce školy byla rozdělena do tří fází. První dvě se uskutečnily v minulých letech. Nyní začínáme závěrečnou třetí etapu,“ vysvětluje Jiřina Walterová, ředitelka školy a místostarostka Hostomic. Novou podobu získá budova nejenom zvenčí, ale opravy se dočkají i některé učebny. „Rozsáhlá rekonstrukce bude zahrnovat obnovu vnějšího pláště školy, opravu oken, ale také celkovou úpravu učebny fyziky a chemie. Do prostor, kde byla dříve umístěna stará školní jídelna, se přestěhují dílny,“ říká Jiřina Walterová. Úpravy okolí školy čítající pokládku zámkové dlažby na dvoře a vybudování hřiště pro míčové hry se podle ředitelky bude dokončovat i v průběhu výuky. „Opravy, které se ale přímo dotýkají budovy školy, musí být hotové do září,“ konstatuje Walterová.

Opravy základní školy, které začaly už v devadesátých letech, vyjdou dohromady na 50 milionů korun. „Druhá etapa byla finančně nejnákladnější. Poslední fáze rekonstrukce bude stát zhruba 15 milionů korun,“ vysvětluje ředitelka Jiřina Walterová, podle které velkou část nákladů pokryly hlavně státní dotační fondy.