K novému infocentru využili budovu staré fary v centru obce. Ta patří místní a velmi známé Svatojánské koleji, se kterou se radnice dohodla, že dvě hlavní místnosti v přízemí budovy zvelebí a zbuduje tam infocentrum. „Dříve v prostorách sídlilo ekocentrum Kavyl, ale posledních pár let to už bylo jen formálně. Takže po tom, co si své věci vystěhovali, pustili jsme se do díla,“ říká starosta Jiří Bouček.

Deník na návštěvě.Deník na návštěvě.Zdroj: DENÍK

Celý prostor byl přetvořen během měsíce, na práci se společně podíleli místní obyvatelé. Po tom, co byly prostory nově vymalované a připravené, získali veškerý nábytek ve formě darů a dlouhodobých výpůjček. Ruku k dílu přiložili i známí a přátelé ze sousední obce Bubovice, kteří také darovali nábytek.

„Myslím, že se nám to tam podařilo vybavit velmi vkusným způsobem. A nestálo to ani korunu, což je úžasný. Rád bych touto cestou ještě jednou poděkoval,“ konstatuje Bouček.

Bruslení na tetínském rybníku.
OBRAZEM: Nově opravený rybník v Tetíně poprvé vyzkoušeli bruslaři

Fond zrušené obecní knihovny, o kterou přestal být zájem, také nepřišel vniveč. Knihovna nefunguje už přes deset let, ale věci z ní byly zachovány díky Jiřímu Ševčíkovi, který je zároveň bývalým starostou obce.

„Panu Ševčíkovi, který teď provozuje naše muzeum, tehdy bylo líto tu knihovnu odvézt do sběru. Takže věci z ní se mu podařilo zachovat, protože v nich viděl určité muzeální exponáty,“ líčí starosta. Rozhodli se tedy dětské knížky, které byly mezi zachráněnými, přemístit do nových prostor infocentra, kde vznikla čítárna a jakási klubovna.

„Takže se tam dá i posedět, počíst, ta zadní stěna je zarovnaná knížkami, což i hezky vypadá. Mimochodem najdete tam i zajímavé tituly, jako jsou například romány od Karla Maye,“ dodává Bouček.

Ilustrační foto.
SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Vandal posprejoval loveckou chatu

Do nového infocentra, které je teď kvůli pandemii zavřené, si tak budou moci turisté zajít koupit známky, odznáčky či magnety s motivy obce. Výhledově uvažují o pamětních mincích. „Průběžně jsme to takto dovybavovali a pak jsme to kvůli koronaviru zavřeli,“ posteskl si Jiří Bouček.

Tento společný projekt navíc urovnal ne moc idylické vztahy mezi obcí a svatojánskou Kolejí z minulosti, kdy vznikly spory kvůli zbourání v padesátých letech postavené zdi, která dělila prostranství před budovou koleje od zbytku návsi. „Takže tohle byla výborná příležitost jak skrze nějaký projet spojit síly,“ uzavírá Jiří Bouček.