Zhruba čtyři tisíce dětí je v Česku podle odhadů organizací Člověk v tísni a Nadace OSF bez internetového připojení, další tisíce dětí a rodin pak nemají technické vybavení na zvládnutí distanční výuky, kterou zavedly školy po vyhlášení nouzového stavu.

ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Pomocnou ruku žákům a studentům nabízí středočeská pobočka společnosti Člověk v tísni, která sídlí v Kladně. Ta zapůjčuje nejen techniku a internetové připojení ale žákovi je poskytnut i dobrovolník, který se minimálně jedenkrát týdně propojí v dohodnutý čas přes internet s dítětem a pomůže s právě probíraným učivem. Pomoc je určena všem, kteří nedokáží za stávající situace vyjít vstříc požadavkům škol na online vzdělávání a domácí výuku.

Dětský letní tábor. Ilustrační snímek
Podmínky dohodnuty. Letní tábory se budou moci konat od 27. června

„I po otevření škol koncem května bude i nadále velká část žáků odkázána na vyučování v online prostředí nebo vypracování domácích úkolů pomocí počítače a dohledávání informací na internetu. Dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí navíc  jejich rodiče v mnoha případech nejsou schopni pomoci s probíranou látkou, mnozí s nich často nedokončili základní vzdělání,“ vysvětlila Kateřina Hůlová, ředitelka Člověka v tísni ve středních Čechách se sídlem v Kladně.

Pokud o rodině, která by potřebovala pomoc víte, kontaktujte právě ředitelku Kateřinu Hůlovou na mailu katerina.hulova@clovekvtisni.cz nebo telefonicky na 774 321 724.

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU

Kvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz.

Děti v Nepálu.
Jakub Smutný řídí misi Člověka v tísni v Nepálu