Dobrovolníci i členové Sdružení za ekologický rozvoj krajiny odpracovali bezplatně mnoho desítek hodin, aby umožnili turistům krásný pohled do kraje z brdské rozhledny na Studeném. Věž byla původně vystavěna pro potřeby zeměměřičů, takže je majetkem státu. Ve spolupráci s obcí Velký Chlumec, která má rozhlednu již několik let v nájmu, usilují členové ekologického sdružení o její koupi. Cílem je pokračovat v opravách věže a zpřístupnit ji co nejširšímu okruhu zájemců.

Lidé vyvezli z věže dvě avie odpadu

Obec má rozhlednu na Studeném v nájmu bez možnosti svěřit ji do správy jinému objektu. Právě o to se snaží členové Sdružení za ekologický rozvoj krajiny, kteří nesou největší zásluhu na zpřístupnění rozhledny. „Zhruba v polovině února jsme podali žádost Obecnímu úřadu Velký Chlumec, protože bychom chtěli rozhlednu ve spolupráci s obcí spravovat,“ říká Dušan Eliášek ze Sdružení za ekologický rozvoj krajiny. Členům a dobrovolníkům sdružení se podařilo vyklidit prostory věže, zamezit zatékání do jejích horních částí, ale také zabezpečit vstup a opravit schodiště. „Podařilo se nám díky nadšení zhruba dvaceti lidí zajistit záchranné a údržbové práce. Jenom nebezpečného odpadu jsme z prostor věže vyvezli dvě plné avie,“ líčí Eliášek, podle kterého tu dobrovolníci napracovali asi tři stovky hodin.

Studený navštívilo pět tisíc lidí

Turisté a návštěvníci Brd mají podle všeho o rozhlednu na Studeném veliký zájem. „Výjimečně jsme zpřístupnili věž na Nový rok, kdy přišlo zhruba pět set lidí. Za sezonu vyjde na rozhlednu asi pět tisíc návštěvníků,“ konstatuje Dušan Eliášek.

„V současné době probíhá řízení s majitelem, takže čekáme na vyjádření,“ říká místostarosta Velkého Chlumce Antonín Kotouč, který zpřístupnění rozhledny podporuje. Obec sice na opravy a provoz věže nemá dostatek finančních prostředků, ale členové sdružení již podle místostarosty našetřili asi sto tisíc korun, které by mohli vložit do koupě rozhledny. „Turisté projevili o rozhlednu zájem, takže si myslím, že by mohla do Brd přilákat spousty slušných lidí, kteří mají les rádi a nebudou mu škodit,“ doplňuje Kotouč.