„Novým starostou Berouna bude Ondřej Šimon (ČSSD), o místostarosty se podělili Kamíl Machart (Beroun sobě) a Dušan Tomčo (Nezávislí Berouňáci),“ uvedl na páteční tiskové konferenci lídr hnutí Nezávislí Berouňáci a budoucí místostarosta Berouna Dušan Tomčo.

Do městské rady se za Nezávislé Berouňáky dále dostala Olga Chocová a Eva Chlumská, za Beroun sobě Martin Veselý a za Lepší Beroun Jiří Míka. Do užšího vedení města se tak nedostalo hnutí ANO, které má v zastupitelstvu 4 mandáty a ODS, která získala tři.

„Ze závěrů našich jednání cítím obrovskou úlevu. Ta jednání byla neskutečně náročná, složitá a vyčerpávající. To, že je nyní na stole tato dohoda, je maximum možného. Za sebe mohu říci, že jsem rád, že je tenhle kompromis na světě,“ vysvětlil nový místostarosta Berouna Kamíl Machart.

Nejpřijatelnější kompromis

To, proč se starostou Berouna stal lídr ČSSD, která získala v berounském zastupitelstvu pouze dva mandáty, byl podle Dušana Tomči výsledek kompromisního řešení. Pro vznik dohody byl pro všechny na tento post nejpřijatelnějším řešením.

„Naším hlavním cílem je pracovat pro Beroun a zlepšit ho. To je to hlavní, o co nám jde,“ uvedl nový starosta Berouna Ondřej Šimon.

Pro nováčka v zastupitelstvu Lepší Beroun byla povolební vyjednávání velkým překvapením. „Jsem rád, že to všechno skončilo. Ta jednání byla tak náročná, že jsem v určité chvíli nevěřil, že se vůbec něco podaří dát dohromady. Osobně si myslím, že tohle je parta, která by pro Beroun mohla něco dokázat,“ konstatoval lídr Lepšího Berouna Jiří Míka.

Tunel by měl být dlouhý zhruba 25 kilometrů. Takto vypadala jeho původní vizualizace.
Prahu s Berounem by měl v budoucnu propojit dlouhý tunel