Seminář s názvem Cizinci na trhu práce a Zákoník práce v praxi připravil v úterý 2. října Úřad práce v Berouně ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Středočeský kraj a Krajskou hospodářskou komorou.


Seminář Úřadu práce v Berouně poskytl důležité informace k zaměstnávání zahraničních pracovníků

Zájem o cizince se zvyšuje

V posledním období zaznamenaly úřady významný pokles nezaměstnanosti a na druhé straně nárůst pracovních míst. Zaměstnavatelé hledají způsoby jak zabezpečit výrobu, a jedním z nich je zaměstnat zahraniční pracovníky. „Seminář je určený především zaměstnavatelům z oblasti strojírenství, stavebnictví i obchodní sféry, kteří mají zájem zjistit podmínky k zajištění povolení zaměstnávání cizinců,“ upřesnila zaměření semináře ředitelka Úřadu práce v Berouně Lenka Šmídová. Dodala, že seminář reaguje na situaci na trhu práce, kdy nezaměstnanost v regionu dosahuje čtyř procent, a to už podle Šmídové není nezaměstnanost. „Vzniká potřeba dovážet pracovní sílu z ciziny, a tím i potřeba objasnit postupy při zaměstnávání zahraničních pracovníků. Chceme být partnery zaměstnavatelů, ale musíme zároveň dodržovat zákon,“ řekla Šmídová.

Nedodržování zákona je časté

Při kontrolách zjišťují pracovníci úřadu práce řadu nedostatků a problémů, které jsou zčásti způsobeny špatným výkladem Zákona o zaměstnanosti nebo jeho neznalostí. Někdy se však zaměstnavatelé snaží zákon i obejít a chtějí se tak vyhnout placení daní a pojištění zaměstnance. Při kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnání cizích státních příslušníků nachází úřady častá porušení. Zaměstnavatelé například nevlastní povolení k zaměstnání cizinců, nebo nevedou evidenci všech cizinců, které zaměstnávají. Ze strany zaměstnavatelů je důležité i plnění informační povinnosti u osob ze států patřící do Evropské unie. „Od zaměstnavatelů nejsou vždy splněny všechny podmínky, je problém s agenturou, která je dodávána, často vracíme dotazníky, neúplné podklady. Právě proto jsme připravili tento seminář. Chceme oslovit všechny firmy a osoby, které cizince zaměstnávají, aby měly veškeré dostupné informace, aby se vyvarovali chyb,“ líčí ředitelka berounského úřadu práce a dodává, že od přednášky očekává urychlení procesu získávání povolení na volná pracovní místa zaměstnanců ze zahraničí.

Berounský seminář navštívilo několik desítek zaměstnavatelů nejen z berounského regionu, ale i těch, kteří mají v oblasti své pobočky. „Dříve jsem se problematikou zaměstnávání cizinců zabývala. Ráda jsem využila tento seminář jako příležitost získat nové informace,“ uvedla Marcela Belicová z Krajské hospodářské komory střední Čechy. „Potřebujeme zaměstnávat cizince, nechceme dělat žádné chyby,“ sdělila Markéta Habětínová, zaměstnankyně firmy z Mořiny.
Včerejší seminář úřadu práce se zabýval i problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.