VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona burčáku začíná! Je kvalitní, vzkazují prodejci

Příbramsko – Právě začíná sezona burčáku. Milovníci toho tradičního podzimního nápoje se nemusí obávat. Podle vinařů a vinoték ho je dost a velmi kvalitní. Paradoxně mu totiž přálo počasí.

8.9.2018
SDÍLEJ:

Burčák - Ilustrační foto.Foto: Deník / Romana Šimková

Podle majitele příbramské vinotéky U svatého Václava Radomíra Minaříka hroznům přálo slunce, jsou vyzrálé a úroda je stejná jako loni. Burčák se většinou dělá z raných odrůd vína. Milovníci tohoto vinného nápoje nemusí prý ani nijak zvlášť spěchat. „Myslím si, že bude až do posledního týden v září,“ říká.

Specialitou jeho vinotéky je to, že burčák je u něj stále čerstvý. „My děláme jedno vinařství už přes dvacet let, vždy v neděli nám přivezou čerstvou várku, z toho je padesát litrů bílého i červeného naburčené, zbytek je čistá šťáva. Tu dáme do lednice a tou pak doléváme burčák, když už jeho tam málo, takže máme pořád standardní kvalitu po celý týden, než nám přijde další várka“ vysvětlil Minařík.

K dostání je prý jak bílý, tak červený burčák, takže si každý přijde na své. Radomír Minařík osobně nepreferuje ani jeden z druhů. „Já mám rád oba, hlavně aby byl dobrý a kvalitní. Když máte dobrou surovinu, tak je to vždy dobrý burčák,“ říká.

Zájem o burčák je i v dalších vinotékách v příbramském regionu. Například v Dobříši jej do vinotéky Zelený domeček musí vozit i dvakrát týdně, tak velký zájem o něj je a prodává se velice dobře. Jeho cena se zde stejně, jako tomu je například v obchodech v Příbrami, pohybuje kolem 75 korun za litr.

Obdobná situace je i na Sedlčansku, kde také milovníci burčáku berou vinotéky doslova útokem a může se i stát, že na svůj oblíbený nápoj si musí počkat, až obchodníci doplní zásoby.

A jak burčák správně pít? To prý záleží na chuti každého jednotlivce. „Někdo ho má raději studenější, někdo zase, když je opravdu rozbouřený. Měla by se vypít asi jedna osmina váhy, ale určitě ne najednou, i když jsou tady i pašáci, kteří ho najednou vypijí i několik litrů,“ konstatoval Radomír Minařík s tím, že burčák má pro lidské tělo i příznivé účinky. Má spoustu vitamínu B a C nebo má příznivý vliv na střeva.

Kvalitní burčák je prý nelepší nakupovat ve vinotékách, které mohou jeho původ doložit dodacím listem původu a použitých surovin. To právě u nich není problém, protože většina z nich má své stálé dodavatele. „Důležité je také aroma a chuť, určitě poznáte aroma po muškátu nebo u Cabernetu Moravia je zase po kopřivách. Hlavně ale není dobré kupovat burčák u silnic, kde není možné udržet jeho kvalitu,“ podotkl Radomír Minařík.

Burčák je velmi populární mezi obyvateli města. A mnozí nejen, že už ochutnali první doušky, ale mají na tento nápoj i hezké vzpomínky. „Na studiích jsme burčákem fakticky otvírali semestr, kupovali jsme ho kdekoliv od vinařů po prodejce na ulicích. A pili jsme ho taky kdekoliv, ale nejhezčí to bylo asi na hradbách. Bylo dobře. A dneska už jsem starší osoba a raději ho kupuji už jen od vinařů, konkrétně pana Váni z Mostu,“ řekla Jaroslava Magerová z Příbrami.

NENÍ DŮLEŽITÁ BARVA, ALE CHUŤ

Milovníci burčáku na okrese mají radost, že je jejich oblíbený nápoj zase v prodeji. A na jeho barvu zřejmě nehledí, zájem je totiž o bílý i červený. „Mám rád sladký burčák libovolné barvy. Kupuji ho ve Vinotéce U svatého Václava, kde mě jeho kvalita nikdy nezklamal. Domů si ho ale nekupuji, radši ho piji ve společnosti přátel ve vinotéce,“ říká Tomáš Bílek. Podobně je na tom i Oldřiška Blehová ze Žežic. „Burčák mám ráda jak bílý, tak červený. Radši mám méně sladký s již patrnou známkou alkoholu. Nikdy bych ho nekoupila u stánku u silnice. Zásadně ho kupuji v ověřených vinotékách. Skladuji ho samozřejmě v chladu a otevřený,“ uvedla.

Jsou ale i tací, kteří volí raději svéráznější způsob skladování. „Miluji burčák a většinou ho skladuji v sobě. Kdo se s ním má pořád otevírat a zavírat,“ řekl s nadsázkou Tomáš Slaninka.

Někteří lidé jsou dokonce ochotní pro sklenici riskovat své zdraví „Já třeba burčák miluji, ale před pěti lety jsem na něj získal alergii. Vždy se to projevilo jen tak malinko, ale loni jsem pak napuchnul a oko měl jak boxer po 13 kolech v ringu,“ popsal své trable s burčákem Ondřej Souček. Vetšinou prý po burčáku asi 15 minut v kuse kýchá a smrká. „To sice není žádný med, ale za tu lahodu to stojí,“ dodal.

Autor: Radek Ctibor

8.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování OBSLUHA STROJŮ NA BALENÍ, PLNĚNÍ A ETIKETOVÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: OBSLUHA STROJŮ NA BALENÍ, PLNĚNÍ A ETIKETOVÁNÍ - místo výkonu Loděnice, práce na lince, po zapracování bude uplatněna úkolová mzda. Nástup možný ihned. Pracoviště: Gz media, a.s., Tovární, č.p. 340, 267 12 Loděnice u Berouna. Informace: Iveta Bodnarová, +420 311 673 319. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 130 Kč Elektromechanici ELEKTROMECHANICI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ELEKTROMECHANICI - Místo výkonu: Hudlice. Nástup možný ihned. Požadavky: vyučen v oboru elektro. Doplňující infomace: pracovní doba: 6:00-14:00, popř. 7:00-15:00, mzda 110 Kč/hod + další zaměstnanecké příplatky a bonusy. Kontakt: emailem.. Pracoviště: Plus`s aqua s.r.o., 267 03 Hudlice. Informace: Karel Gűrtler, +420 602 385 296. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 18 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech TRUHLÁŘI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: TRUHLÁŘI - Místo výkonu práce: Trubín. Náplň práce: výroba nábytku na míru - zakázky. Zaměstnanecké výhody: příspěvek na obědy. Kontakt: telefonicky (Po-Pá od 7:00-17:00 hod.), e-mailem, osobně (Trubín, Obecní č.p. 82, 267 01 Králův Dvůr u Berouna).. Pracoviště: Linea spol.s r.o., Obecní, č.p. 82, 267 01 Králův Dvůr u Berouna. Informace: Josef Huml, +420 721 884 004/311 636 461. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební truhlář 23 000 Kč Tesaři a stavební truhláři TRUHLÁŘI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: TRUHLÁŘI - Místo výkonu práce: Vysoký Újezd - Kuchař. Zaměstnanecké výhody: pracovní i finanční prémie. Kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Antonín petráček - vysoký újezd, Karla IV., č.p. 4, 267 18 Karlštejn. Informace: Antonín Petráček, +420 608 951 500.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Smogové zákazy Praha 'odpískala'

Administrativní budova ve Strančicích (Strančice-Svojšovice) Autor: David Levačka Kraus
15

Střední Čechy ovládly soutěž architektů

Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Přenosný ultrazvuk nové generace, který se vejde do příruční brašny a je jen o málo větší, než mobilní telefon, je špičkové zařízení, jež dokáže bleskově odhalit problém a urychlit přednemocniční péči zdravotníkům v terénu a do pár minut stanovit příčinu bezvědomí nebo zástavu oběhu. K dispozici ho mají středočeští záchranáři nyní v devíti sanitkách.

Z památné lípy, dominanty Lhotky, bude betlém

Lhotka - Dobrovolní hasiči ze Lhotky u Chyňavy se rozhodli uchovat dřevo z místní památné lípy. Lípa, jejíž stáří se odhaduje na několik set let, byla dominantou obce až do letošního září, kdy spadla. „Přemýšlel jsem, jak dřevo využít s úctou k tomuto památnému stromu. Pak mě napadl betlém,“ uvedl za Sbor dobrovolných hasičů Lhotka Dalibor Bartoš.

OBRAZEM: Dušičkové pečení s rukodělným jarmarkem v Chyňavě

Chyňava - Desítky lidí se v sobotu 17. listopadu odpoledne sešly v Dělnickém domu v Chyňavě, aby se zapojily do oblíbené a tradiční kuchařské soutěže ve vaření a pečení. Návštěvníci se zájmem a nadšením ochutnávali různé řezy a další dobroty a vybrali ty, co jim nejvíce chutnají. Součástí akce byl prodej a výroba různých vánočních předmětů. 

Staveniště na silnicích: hned s odchodem zimy

Střední Čechy - Těšit, ale i děsit se mohou středočeští řidiči. Spíše tedy v obráceném pořadí: nejdříve očistec, pak přijde úleva. Kraj chystá v masovém měřítku opravy komunikací. V příštích dvou letech by se mělo jednat o stovky silničních úseků a desítky mostů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT