Ta působí velké potíže seniorům i nemocným lidem, v neposlední řadě zvířatům. „Mnozí jsou tak nedočkaví, že jejich „oslavy" začaly již Mikulášem, pokračují Vánocemi, které tak ztrácejí své kouzlo a poezii a dávno je nelze nazývat svátky klidu a míru," upozornil hořovický občan Jiří Rissel.

Pravdivost jeho tvrzení dokládá policejní zpráva, podle které v době před vánočními svátky neznámý pachatel poškodil veřejný telefonní automat. Podle policistů se tak mohlo stát za použití pyrotechniky. „Možná by se mohlo říkat svátky dělbuchů, petard, lidské hlouposti a lhostejnosti. Rok od roku je situace v našem městě horší a ne všem občanům jsou takovéto „oslavy" příjemné," pokračuje Jiří Rissel.

Podle něj by se mohly tolerovat takzvané světlice, světelné efekty doprovázené dělbuchy si ale kritiku určitě zaslouží. „Žádný ohled na nemocné lidi, lidi po operacích, malé děti, seniory a v neposlední řadě ani na vyděšená a vystresovaná zvířata, z nichž si mnohá nesou následky bujarých oslav do konce svého života," prohlásil hořovický občan s tím, že zejména v některých lokalitách Hořovic jsou oslavy nadmíru hlučné a nevhodné. Děje se tak už v odpoledních hodinách a pokračuje se i v hodinách pozdních," doplnil Jiří Rissel. Podle něj lidé nevěří ani městské policii.

K problému se vyjádřil starosta Hořovic Jiří Peřina. Připomněl, že město chtělo zmíněné skupiny ochránit vyhláškou. „Nadřízené orgány ji však neschválily. Obdrželi jsme vyjádření, že obyvatele města takto omezit nemůžeme," konstatoval Jiří Peřina. Zároveň však sdělil, že vůle ze strany města nechybí. „Vycházíme z toho, že platí zákony o rušení nočního klidu. Co je možné, to se městská policie snaží řešit. Například posílíme hlídky u domova seniorů," říká Jiří Peřina. Zároveň však přiznává, že zvláště na Silvestra nelze vše uhlídat.

Jiří Rissel není jediný, kdo na problémy s pyrotechnikou upozorňuje. Na sociálních sítích vznikají různé petice. K většímu klidu se snaží přispívat i jednotlivci. „Letos žádnou pyrotechniku kupovat nebudeme. Věříme, že ten rámus může být nepříjemný pro nemocné a probouzet ze spaní malé děti," sdělil muž z Berounska.