„Voda v těchto lokalitách může způsobit zvlášť těhotným ženám, alergikům či malým dětem zdravotní komplikace,“ řekl Luboš Mandík, vedoucí příbramského pracoviště krajské hygienické stanice. Poměrně kvalitní voda vhodná ke koupání je pak na Slapech v oblasti Županovice a Živohošť. „Mírně zhoršená kvalita je pak na Trhovkách,“ dodal Mandík s tím, že kvalita vody se na tak velkých vodních plochách může vlivem počasí rychle měnit. Deštivé a větrné počasí většinou vede ke zlepšení kvality vody, naopak horké a slunečné klima podporuje růst fytoplanktonu a kvalita vody se zhoršuje.

Co všechno dokáží způsobit a koho ohrožují jedovaté sinice?

  • Sinice nejvíce ohrožují děti, těhotné, alergiky a seniory.
  • Sinice mohou způsobit alergické reakce včetně rýmy, vyrážky, mohou podrážit kůži, oči nebo zapříčinit zánět spojivek.
  • Sinice produkují kromě dráždivých látek i látky jedovaté. Ty mají za následek zvracení a silné bolesti břicha.
  • Polknutí takto kontaminované vody může u těhotných vážně ohrozit plod.
  • Pokud jste se už vykoupali ve vodě plné sinic, neměli byste se podle odborníků utírat ručníkem. Jedovaté sinice se po utření dostanou pod kůži
    a způsobí podráždění kůže. Nejlepší je se důkladně osprchovat v čisté vodě. Pokud vás začne bolet hlava nebo se objeví nevolnost, je nutné vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.
  • Pokud si chcete sami otestovat kvalitu vody, můžete udělat následující test: Naberte vodu do plastové lahve a nechte ji zhruba půl hodiny stát na přímém sluníčku. Pokud zůstane rovnoměrně kalná nebo se u dna vytvoří sedliny, jde převážně o řasy. Tato voda nemá dobrou kvalitu, ale není nebezpečná. Když se vrstva mikroorganismů drží při hladině, voda obsahuje zřejmě jedovaté sinice.