„Na herní prvky už máme i vybranou firmu, instalaci chceme zrealizovat přes letní prázdniny," řekl Berounskému deníku starosta Zdic Antonín Sklenář.

V červenci bude ještě škola otevřená dle přání a potřeb rodičů, v srpnu už se ovšem uzavře.

Zahradu zaplní různé průlezky, basketbalový koš, celokovová sestava se sníženou podestou, houpadlo na pružině, lano na překračování, prolézačka se skluzavkou či vahadlová houpačka. V horkých dnech pak přijde dětem i členům učitelského sboru určitě vhod osvěžení v mlhovišti.

Vizualizace nového parkoviště u hořovické nemocnice s kapacitou 208 míst.
Parkoviště má být v provozu do konce srpna

„Na zahradě se nachází staré brouzdaliště, jehož údržba je složitá a neekonomická. Proto jsme vytvořili projekt na jeho opravu a vznik mlhoviště, které musí odpovídat určitým hygienickým předpisům a stavebním úpravám. Také ho chceme stihnout vybudovat přes léto," upřesnil starosta Antonín Sklenář s tím, že město zaplatí za instalaci herních prvků přes 400 tisíc korun.

Vedení Zdic plánuje rovněž opravu plotu, vznikne tak vlastně celá nová zahrada. „Chceme, aby byla pro děti atraktivní. Když opustí areál školy, mohou si přeběhnout ven," pochvaluje si zdický starosta. Děti mohou využívat i rozlehlou zahradu u domova seniorů, která patří městu.

Mateřská škola ve Zdicích doznala v posledních letech hned několika proměn. Ve školním roce 2010/2011 dostala novou fasádu, včetně zateplení budovy, byla vyměněna okna, rekonstrukcí prošlo sociální zařízení s kuchyní a zároveň byla postavena nová sborovna. Díky přístavbě dvou pavilonů, které byly slavnostně odhaleny v září 2015, má škola nyní šest tříd s celkovou kapacitou 168 dětí.

Berounské hradby propojily centrum města
OBRAZEM: Berounské hradby propojily centrum města

Chystané změny v mateřské škole, ale i plánovaná výstavba druhého stupně základní školy dokládají, že pro město je oblast školství jednou z hlavních priorit.

„Ve Zdicích se do budoucna počítá s určitou výstavbou, musíme hlavně zajistit místa pro děti ze Zdic, Knížkovic a Černína," dodal místostarosta Zdic Přemysl Landa.