Forenzní audit, který nechalo zpracovat současné vedení Hostomic, prokázal nesrovnalosti ve financování některých stavebních akcí, které se ve městě v minulosti uskutečnily. Zastupitelé tvrdí, že rekonstrukce mateřské školy byla předražená a zhotovená neúčelně. O opaku je ale přesvědčena bývalá starostka města Alena Přívorová, která obvinění popírá.

„Audit, který měl zhodnotit stav hospodaření a správy majetku města, jsme si nechali vypracovat proto, že Hostomice v minulosti čerpaly a nyní také splácí pětimilionový úvěr. Z těchto prostředků byly hrazeny některé stavební práce ve městě, mezi které patří i rekonstrukce mateřské školy,“ líčí Vladimír Zachoval. Ověřovatel ale zkonstatoval, že stavební akce představují nehospodárné vynaložení prostředků města a fakticky zmařené investice jevící znaky pochybení a porušení právních předpisů. „Domnívám se, že rekonstrukce školky, kterou prováděla firma Royal Diamond, není provedena kvalitně a také cena neodpovídá,“ říká Zachoval, podle kterého je částka 3,6 milionu za opravy neadekvátně vysoká. „Audit shledal finanční přesah v minimální hodnotě šesti set tisíc korun, ale samozřejmě vyčkáme na výsledky soudně znaleckého posudku,“ dodává. Bývalá starostka Alena Přívorová má ale na věc zcela opačný názor. „Speciální výběrová komise posoudila finanční nabídky několika firem a na základě nich zvolila tu naprosto nejvýhodnější,“ tvrdí.

Současnému zastupitelstvu se nelíbí ani způsob, jakým byla vybrána dodavatelská firma, která podle Zachovala zajišťovala většinu stavebních prací ve městě. Přívorová ale popírá tvrzení, že byla firma vybrána bez řádného výběrového řízení. Akce byla sice rozdělena do dvou etap, důvodem podle bývalé starostky byly ale finanční potíže. „Nebylo zřejmé, zda město obdrží úvěr, a objekt v havarijním stavu opravy nutně potřeboval,“ hájí se Přívorová. „Argument, že není zajištěno financování, není přece důvodem k rozdělení akce na dvě etapy, aby se nemuselo dělat výběrové řízení,“ podotýká Zachoval.

Neúčelnost a nepromyšlenost řešení prostor školky, kterou Zachoval označuje za Potěmkinovu vesnici, bývalá starostka také odmítá. „Projekt opravy zpracovala architektka a stavba byla řádně zkolaudována,“ tvrdí Alena Přívorová. Také majitel dodavatelské firmy si za kvalitou díla jednoznačně stojí. „Zařízení bylo zkolaudováno a schváleno stavebním úřadem i hygienou, takže námitky vedení města nepovažuji za průkazné,“ říká Josef Zahořík. Teprve skutečný odborník podle něho také řádně prověří náklady na opravu. „Rekonstrukce rozhodně nebyla předražená. O žádném pochybení skutečně nevím,“ dodává.

Vyjádření krajské hygieničky, která provoz zařízení schválila, se nám v pátek nepodařilo sehnat. Konečný verdikt má přinést terpve odborný posudek zadaný ke zpracování znalci. „Pokud odborník shledá pochybení, pak budeme prosazovat vrácení přeplatku, protože jsou to peníze obce, tudíž všech občanů,“ zdůraznila současná starostka města Hostomice Sylva Škardová.