Blížící se konec prázdnin znamená pro mnohé rodiče zatížení rodinného rozpočtu v podobě výdajů za nákup školních potřeb pro své ratolesti. Za pomůcky totiž zaplatí i několik tisíc korun.

„Zvýšený zájem o školní pomůcky jsme v těchto dnech již zaznamenali, ale tradičně největší nápor zažíváme na konci měsíce srpna, ale i na začátku září,“ říká Eva Libišová, majitelka papírnictví na berounském Husově náměstí. Rodiče prvňáčků podle ní už mají většinou nakoupeno, zato pro starší děti se nakupuje až podle seznamů, které dostanou první den školy. „Jen těžko lze odhadovat, na kolik nákup pomůcek vyjde. Každopádně se nejedná o malé částky,“ vysvětluje Eva Libišová. Záleží prý především na tom, jak kvalitní zboží lidé vyžadují. „Školní batoh lze koupit za 300 korun, ale také za téměř 1500 korun. Největší zájem je o batoh za zhruba 800 korun, který je opravdu kvalitní, má výztuž, která vyhovuje i zdravotním požadavkům a dítěti vydrží dva nebo tři roky,“ říká majitelka berounského papírnictví.

Kvalitu prodávaného zboží jednoznačně prosazuje i majitelka dalšího berounského obchodu. „Prodáváme výhradně české výrobky a také jsme se setkali s tím, že školy české zboží vyžadují,“ vysvětluje Ladislava Skleničková, majitelka obchodu v Kostelní ulici. Lidé se podle ní také opět začali vracet od velkých obchodních řetězců do malým prodejen, které nabízejí kvalitnější zboží, ale také osobní přístup. „Mám z toho obrovskou radost,“ svěřuje se Skleničková.

„Naprostým hitem jsou letos pomůcky se Shrekem a s Piráty z Karibiku, ale také s Patem a Matem,“ konstatuje majitelka papírnictví. Motivy oblíbených hrdinů se objevují na sešitech, deskách i aktovkách. „Piráti jednoznačně vedou i u nejmenších děvčátek. Jedna holčička se tu dokonce rozplakala. Tak moc chtěla piráta,“ říká Ladislava Skleničková, podle které se nákup pomůcek, který začal už v červnu, zastaví až v polovině září. „Starší děti a studenti totiž dostanou seznamy až se začátkem školního roku,“ dodává Ladislava Skleničková.

Obchodní domy a markety přispěchaly na konci roku s řadou slev na školní pomůcky. Jak se s touto konkurencí vyrovnávají malá soukromá papírnictví? „U nás nikdo školní potřeby nenakupuje. Rodiče dnes jezdí jen do marketů, které nabízejí takové ceny, za které mi nikdy zboží nemůžeme sehnat,“ říká pracovnice Papírnictví Brůnová – Malecká v Hostomicích. Zato Eva Libišová si myslí, že největší vlna nákupů v supermarketech už opadla. „Lidé pomalu přicházejí na to, že v soukromých obchodech se setkají s naprosto odlišným přístupem. Samozřejmě že některé zboží je v těchto obchodech levnější, ale mnohé právě naopak. Nižší ceny se navíc promítají do kvality zboží. My ale třeba nejlevnější recyklované sešity vůbec nevedeme, protože z nich doslova kouká dřevo,“ říká Eva Libišová, majitelka papírnictví v Berouně.

Kolik rodiče zaplatí za prvňáčka?

Jaké jsou na Berounsku a Hořovicku ceny základních školních pomůcek?

školní brašna 1 200 Kč (399 - 1 999Kč)
penál (dražší i s výbavou) 130 (60 - 320 Kč)
desky na písmena, číslice 60 – 89 Kč
box na sešity 60 – 100 Kč
kufřík na výtvarné potřeby 130 – 155 Kč
pero 20 – 170 Kč
pastelky (12ks) 25 – 70 Kč
vodové barvy 42 – 52 Kč
nůžky 25 Kč
tužka 3 Kč
plastelína (12ks) 29 Kč
lepidlo 10 Kč (tuhé od 20 Kč)
obaly na knihy, sešity (tenké nebo silné) 10 ks 10 – 80 Kč
bačkory 150 Kč (90 - 200 Kč)
pytlík na přezůvky 27 – 160 Kč (ale i 300 Kč)

Požadavky jednotlivých škol se ale liší, některé pomůcky mohou dostat děti ve škole, seznam je tedy pouze orientační.