VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školy i města stojí GDPR spoustu peněz

Beroun – GDPR, nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů, nijak zásadněji nezmění způsob ochrany osobních údajů na základních školách. Protože na ně dbaly i dříve.

18.5.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

Školy musely provést audit ochrany osobních údajů, který se týkal smluv na informační technologie i čipové karty žáků. „V rámci toho, co po nás chce zákon, jsme na GDPR připraveni. Máme pověřence, který nám zpracoval povinnou analýzu, informovali jsme zákonné zástupce žáků, zajistili jsme si potřebné souhlasy a všechno ostatní,“ uvedl ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Evžen Krob s tím, že souhlasy zákonných zástupců dětí ohledně focení a uveřejňování fotografií dětí na webových stránkách už měla základní škola i v dřívějších letech.

„U nás se v tomhle ohledu nic moc nezměnilo. Zatím jsme nenarazili na problémy, že by to někomu vadilo. Myslím si, že dosavadní právní úprava pro nás byla dostatečná. V době informačních technologií najdete na internetových stránkách téměř vše. Jestli to má napomoci tomu, že to v tomto směru zajistí nápravu, tak budiž. Jinak to vnímám tak, že nám to může komplikovat provoz a stojí nás to peníze. My to máme po finanční stránce zajištění v porovnání s ostatními ještě velice rozumně. Když slyším, kolik jiné povinná analýza a následné měsíční kontroly pověřence stojí, tak jsme na tom velmi dobře,“ vysvětlil Evžen Krob.

Některé obecní úřady, ale i základní školy zaplatily za povinnou analýzu pověřence až desetitisíce korun. Další tisíce korun budou školy i obecní úřady platit pověřenci měsíčně za povinné kontroly. Všichni správci a zpracovatelé údajů budou mít povinnost prokazovat, jak data chrání, a to zajistí právě pověřenec. Ten bude kontrolovat ochranu dat, a hlásit to Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pověřence může dělat i pracovník školy třeba na dohodu o provedení práce. Náklady na pověřence platí škola nebo její zřizovatel.

Na GDPR se musely připravit i domovy důchodců. „Myslím, že jsme připraveni dobře. Museli jsme zajistit analýzu, rizika ohledně možnosti napadení, vnitřní směrnice, nyní dáváme dodatek našim zaměstnancům k pracovní smlouvě o mlčenlivosti. Zajišťujeme souhlas se zveřejňováním fotek a další. V současné době seznamujeme se vším kolem GDPR naše klienty i zaměstnance a zajišťujeme jejich podpisy,“ vysvětlil koordinátor služeb Domova V Zahradách ve Zdicích Ivana Rabochová. Podle ní GDPR přinesla spoustu papírování. „Přitom už tady byl zákon 101 o ochraně osobních údajů, ve kterém ta opatření, co se mají zajišťovat ve zdravotnictví nyní, byla,“ upozornila Ivana Rabochová.

S GDPR si musely poradit i městské úřady. Pro ně byly přípravy daleko náročnější, a to jak z hlediska podkladů, tak i toho finančního, než pro školy. Jen za rozbor toho, co vše musí mít městský úřad v pořádku. Zaplatily statisíce.

„Nás rozbor stál zhruba tři sta tisíc korun. Právní kancelář nám našla nějaké nedostatky, které řešíme. Patří k nim například uzamykání skříní s dokumenty, pak musíme zajistit úpravu programů, se kterými pracujeme, a také nás čeká úprava dvou našich podatelen. V současné době máme podatelnu pro městský úřad a také pro stavební úřad. V průběhu letošního roku z nich budeme muset udělat jen jednu podatelnu. Což budou další finanční náklady na stavební úpravy, vybavení a novou pracovní sílu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V případě, že se v souladu s GDPR objeví nějaké problémy, hrozí provinilcům pokuty. Podle starosty Králova Dvora mohli čeští zákonodárci v tomto směru udělit pro obce a města výjimku. 

Autor: Romana Šimková

18.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kovů MONTÁŽNÍ DĚLNÍCI VÝROBKŮ A ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: MONTÁŽNÍ DĚLNÍCI VÝROBKŮ A ZAŘÍZENÍ - Místo výkonu práce: Beroun. Doplňující informace: jedná se krátkodobé zaměstnání, směnnost: 3 směnná / nepřetržitý provoz. Náplň práce: obsluha strojů na výrobu stavebních hmot. Zaměstnanecké výhody: zajištěné ubytování. Kontakt: telefonicky (Po-Čt 8:00-16:00, Pa 8:00-12:00) nebo emailem.. Pracoviště: Trenkwalder a.s. beroun, Lidická, č.p. 302, 266 01 Beroun 1. Informace: Martina Benediktová, +420 377 225 408.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 500 Kč

Montážní dělníci výrobků z kartonu a papíru DĚLNICE/DĚLNÍK - RUČNÍ VÝROBA VÝROBKŮ Z PAPÍRU A LEPENKY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Tato pracovní pozice zaujme zejména uchazeče, kteří oceňují čistou a kreativní ruční práci, při které vznikají krásné, nestandardní výrobky. Mezi aktuálně obsazované pracovní pozice patří ruční potah lepenkových výrobků, ruční kompletace výrobků, odebírání a kontrola dopisních obálek, apod., , Místo výkonu práce: Pod Nádražím 1413/30, Hořovice. , , Požadavky na uchazeče: vyšší manuální zručnost, odpovědný a pečlivý přístup k práci, možnost práce ve dvousměnném pracovním režimu (6:00 - 14:15 a 14:15 - 22:30) ve standardním rozvržení pondělí - pátek., Na vybraném pracovišti případná možnost zařazení pouze na ranní směny (vhodné zejména pro ženy po rodičovské dovolené) - zbývá již poslední volné místo!, , Osobní návštěvu (pohovor) si prosím sjednejte předem na uvedeném telefonním čísle či emailové adrese.. Pracoviště: Omega hořovice spol. s r.o., Pod Nádražím, č.p. 1413, 268 01 Hořovice. Informace: Jana Otčenášková, +420 311 510 213.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě OPERÁTOR VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: OPERÁTOR VÝROBY - Místo výkonu práce: Králův Dvůr. Zaměstnanecké výhody: stravenky, prémie, motivační bonus. Kontakt: telefonicky (10:00-13:00).. Pracoviště: Royal frozen foods, s.r.o., Plzeňská, č.p. 216, 267 01 Králův Dvůr u Berouna. Informace: Lukáš Žiga, +420 311 517 084.

Výroba - Ostatní strojírenští technici TECHNIK/ČKA ODDĚLENÍ 22 000 Kč

Ostatní strojírenští technici TECHNIK/ČKA ODDĚLENÍ TECHNICKÉ DOKUMENTACE. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNIK/ČKA ODDĚLENÍ TECHNICKÉ DOKUMENTACE - Místo výkonu práce: Hořovice. Náplň práce: vypracování technické a průvodní dokumentace výrobku, provádění změnového řízení technické dokumentace. Požadavky: dobrou znalost práce s PC (MS Office), flexibilitu, spolehlivost, samostatnost, dobrou znalost českého jazyka, znalost AJ (nebo Nj) v písemné i ústní formě, ŘP sk.B. Doplňující informace: po roce pracovní smlouva nadobu neurčitou, mzda u SŠ absolventa (bez praxe) od 18000,- . Zaměstnanecké výhody: stravenky 100 Kč, dovolená navíc, 3 dny zdravotního volna. Kontakt: e-mailem, telefonicky (7:00-15:30 hod.).. Pracoviště: Tedom a.s. - hořovice, Masarykova, č.p. 1436, 268 01 Hořovice. Informace: Luboš Kučera, +420 953 311 004.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrdými zachránci životů se mohou cítit skauti z Dobříše nebo třeba školáci z Brandýsa nad Labem. Ale i další a další dětské kolektivy. A vůbec všichni, kteří se zapojili a stále zapojují do projektu proměny prosklených čekáren u zastávek autobusů.
5

Děti pomáhají ptákům včas odhalit překážku

Videosouhrn 19.–20. května 2018

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Muž zůstal uvězněný na skále

Svatý Jan pod Skalou – K záchraně muže vyjížděli hasiči a záchranáři v podvečer ke skalní vyhlídce. Muž z ní sjel po kamenech, a protože u sebe neměl žádné horolezecké vybavení, nemohl ani nahoru, ani dolů. Na místě zasahovali i letečtí záchranáři a policejní vrtulník.

Po hledaných školačkách pátrá pražská policie i v Kladně a Nymburce

Střední Čechy – Po dvou mladých Středočeškách, jejichž útěky pro ně nejsou ničím neznámým, pátrají pražští kriminalisté. Obě již byly hledané opakovaně – a obě nedovoleně opustily diagnostický ústav v Praze 4. Zmizely však odtud nezávisle na sobě.

Návrhu na vstup do vlády dala středočeská ČSSD tři jedničky

Střední Čechy – Na rozdíl od sociálních demokratů z Ústecka, jejichž představitelé se vyslovili proti účasti své strany v připravované vládě, středočeská organizace ČSSD vládní angažmá podporuje. V sobotu to ukázalo hlasování na krajské konferenci v Kladně. V tamější Vašatově ulici získala varianta vstupu do vlády výraznou podporu. Souhlas vyjádřený třemi jedničkami.

OBRAZEM: Pochodníci vyšli do Prčic také z Olbramovic

Olbramovice/Sedlec-Prčice - Pochod Praha-Prčice se v sobotu 19. května konal již po padesáté třetí. Pochodníci si mohli vybrat z osmi tras, které startovaly na Benešovsku. Děti zahájily svůj pochod ve Voticích, vozíčkáři začali v Miličíně a dospělí vyšli třeba z Týnce nad Sázavou nebo Olbramovic. Ti, kteří putovali do Sedlce-Prčice právě z Olbramovic, ušli celkem 35 kilometrů. Jejich kroky vedly z této obce do Otradovic a dál až do Přestavlk na Příbramsku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT