VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školy i města stojí GDPR spoustu peněz

Beroun – GDPR, nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů, nijak zásadněji nezmění způsob ochrany osobních údajů na základních školách. Protože na ně dbaly i dříve.

18.5.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

Školy musely provést audit ochrany osobních údajů, který se týkal smluv na informační technologie i čipové karty žáků. „V rámci toho, co po nás chce zákon, jsme na GDPR připraveni. Máme pověřence, který nám zpracoval povinnou analýzu, informovali jsme zákonné zástupce žáků, zajistili jsme si potřebné souhlasy a všechno ostatní,“ uvedl ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Evžen Krob s tím, že souhlasy zákonných zástupců dětí ohledně focení a uveřejňování fotografií dětí na webových stránkách už měla základní škola i v dřívějších letech.

„U nás se v tomhle ohledu nic moc nezměnilo. Zatím jsme nenarazili na problémy, že by to někomu vadilo. Myslím si, že dosavadní právní úprava pro nás byla dostatečná. V době informačních technologií najdete na internetových stránkách téměř vše. Jestli to má napomoci tomu, že to v tomto směru zajistí nápravu, tak budiž. Jinak to vnímám tak, že nám to může komplikovat provoz a stojí nás to peníze. My to máme po finanční stránce zajištění v porovnání s ostatními ještě velice rozumně. Když slyším, kolik jiné povinná analýza a následné měsíční kontroly pověřence stojí, tak jsme na tom velmi dobře,“ vysvětlil Evžen Krob.

Některé obecní úřady, ale i základní školy zaplatily za povinnou analýzu pověřence až desetitisíce korun. Další tisíce korun budou školy i obecní úřady platit pověřenci měsíčně za povinné kontroly. Všichni správci a zpracovatelé údajů budou mít povinnost prokazovat, jak data chrání, a to zajistí právě pověřenec. Ten bude kontrolovat ochranu dat, a hlásit to Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pověřence může dělat i pracovník školy třeba na dohodu o provedení práce. Náklady na pověřence platí škola nebo její zřizovatel.

Na GDPR se musely připravit i domovy důchodců. „Myslím, že jsme připraveni dobře. Museli jsme zajistit analýzu, rizika ohledně možnosti napadení, vnitřní směrnice, nyní dáváme dodatek našim zaměstnancům k pracovní smlouvě o mlčenlivosti. Zajišťujeme souhlas se zveřejňováním fotek a další. V současné době seznamujeme se vším kolem GDPR naše klienty i zaměstnance a zajišťujeme jejich podpisy,“ vysvětlil koordinátor služeb Domova V Zahradách ve Zdicích Ivana Rabochová. Podle ní GDPR přinesla spoustu papírování. „Přitom už tady byl zákon 101 o ochraně osobních údajů, ve kterém ta opatření, co se mají zajišťovat ve zdravotnictví nyní, byla,“ upozornila Ivana Rabochová.

S GDPR si musely poradit i městské úřady. Pro ně byly přípravy daleko náročnější, a to jak z hlediska podkladů, tak i toho finančního, než pro školy. Jen za rozbor toho, co vše musí mít městský úřad v pořádku. Zaplatily statisíce.

„Nás rozbor stál zhruba tři sta tisíc korun. Právní kancelář nám našla nějaké nedostatky, které řešíme. Patří k nim například uzamykání skříní s dokumenty, pak musíme zajistit úpravu programů, se kterými pracujeme, a také nás čeká úprava dvou našich podatelen. V současné době máme podatelnu pro městský úřad a také pro stavební úřad. V průběhu letošního roku z nich budeme muset udělat jen jednu podatelnu. Což budou další finanční náklady na stavební úpravy, vybavení a novou pracovní sílu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V případě, že se v souladu s GDPR objeví nějaké problémy, hrozí provinilcům pokuty. Podle starosty Králova Dvora mohli čeští zákonodárci v tomto směru udělit pro obce a města výjimku. 

Autor: Romana Šimková

18.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 15 000 Kč

Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) PRACOVNÍK/CE V PROVOZU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍK/CE V PROVOZU - Místo výkonu práce: Komárov. Kontakt: emailem.. Pracoviště: Hedvika koželuhová komárov, Buzulucká, č.p. 108, 267 62 Komárov u Hořovic. Informace: Hedvika Koželuhová, .

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení OPERÁTOR/KA VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 45. Poznámka: OPERÁTOR/KA VE VÝROBĚ - Místo výkonu práce: Žebrák. Doplňující informace: mzda po zaškolení až 23000 Kč/měsíc. Náplň práce: operátor výrobní linky. Požadavky: SOU technického směru výhodou, manuální zručnost, trpělivost, pečlivost, smysl pro disciplínu, zodpovědnost, dodržování pořádku, ochota pracovat ve směnném provozu, týmová práce, flexibilita. Zaměstnanecké výhody: bezplatný svoz do zaměstnání, dotované stravování v závodní jídelně, týden dovolené navíc, odborná školení, jazykové kurzy. Kontakt: emailem - zaslání životopisu.. Pracoviště: Mubea transmission components s.r.o., Za Dálnicí, č.p. 510, 267 53 Žebrák. Informace: Mubea - linka, +420 311 907 316/311 907 065/311 907 147.

Výroba - Výroba Lakýrníci 18 000 Kč

Lakýrníci automobilů a jiných vozidel LAKÝRNÍCI VETERÁNŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: LAKÝRNÍCI VETERÁNŮ - místo výkonu: Hýskov. Upřesňující informace: nástup dle domluvy, hrubá mzda závislá na zkušenostech. Požadavky: vyučení v oboru lakýrník vozů nebo příbuzném, ŘP skup. B, zkušenost na obdobné pozici vítána, fyzická zdatnost, organizační schopnosti, pečlivost, zodpovědnost za konanou práci, bezúhonnost. Pracovní náplň: zajištění veškerých činností při lakování dílců veteránů a formulí, případná účast na výstavach. Zaměstnanecké výhody: příjemný kolektiv, podpora vašich zajímavých nápadů, čisté prostředí, činorodá práce. Kontakt: životopisy zasílat e-mailem.. Pracoviště: Testa alta s.r.o., Náměstí 5. května, č.p. 23, 267 06 Hýskov. Informace: Iva Hochová, .

Výroba - Výroba Strojní inženýři projektanti, konstruktéři 30 000 Kč

Inženýři elektrotechnici a energetici projektanti, konstruktéři KONSTRUKTÉR/KA ELEKTRO. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KONSTRUKTÉR/KA ELEKTRO - Místo výkonu práce: Hořovice. Náplň práce: vypracování konstrukční elektro dokumentace a specifikace produktu, spolupráce s obchodním oddělením a zákazníkem při vypracování zakázky, provádění konstrukčního dozoru ve výrobě nových výrobků a dílů, provádění změnového řízení. Požadavky: SŠ odobrné elektrotechnické vzdělání, vhodné i pro absolventy VŠ, profesní odbornost dle vyhlášky č. 50/1978 Sb., základní znalost práce s konstrukčními SW výhodou, znalost práce s PC (MS Office), schopnost řešit technickou problematiku, tvůrčí přístup k řešení úkolů, flexibilitu, komunikativnost, spolehlivost, samostatnost, základní znalost AJ (nebo Nj), ŘP sk.B. Doplňující informace: po roce pracovní smlouva na dobu neurčitou, mzda u absolventa SŠ od 25 000 Kč . Zaměstnanecké výhody: stravenky 100 Kč, dovolená navíc, 3 dny zdravotního volna. Kontakt: e-mailem, telefonicky (7:00-15:30 hod.).. Pracoviště: Tedom a.s. - hořovice, Masarykova, č.p. 1436, 268 01 Hořovice. Informace: Luboš Kučera, +420 953 311 004.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
14

Zabít, naporcovat, prodat. Čínská medicína si žádala tygry

Ilustrační foto.

Typická žaloba církví o majetky se týká kusu pole

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Opilý řidič srazil cyklistu, za volantem ho vystřídala manželka. Také pila

Střední Čechy – Podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky je kvůli svému počínání během jediného večera celá manželská dvojice: muž i žena. O tom, čeho se podle policie pár dopustil 28. května v Čakovičkách na pomezí Mělnicka a Prahy-východ, informovala ve středu Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ.

Karla IV. uctí jeho Karlštejn nočními hranými scénkami

Střední Čechy – Po nocích se, jak známo, slaví dobře – a nakolik to platí na symbolu všech českých hradů Karlštejně, budou návštěvníci moci zažít na vlastní kůži v pátek a v sobotu. K připomenutí 640. výročí úmrtí svého zakladatele, císaře a krále Karla IV., hrad opět nabídne scénické noční prohlídky přibližující během hodiny nejvýznamnější nám známé momenty 62 let jeho života – a hlavně vlády tohoto legendárního panovníka (historii známého rovněž pod jmény Václav či Karel I.).

Jízda po dálnici bez známky se prodražila o tisícovku

Střední Čechy – Častěji než našinci neplatí nyní za dálnici cizinci. Nasvědčují tomu alespoň poznatky ústeckých celníků, kteří prověřují dálniční známky i v části středních Čech: kontrolují dálnici D8 od Petrovic až po Prahu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT