VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školy i města stojí GDPR spoustu peněz

Beroun – GDPR, nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů, nijak zásadněji nezmění způsob ochrany osobních údajů na základních školách. Protože na ně dbaly i dříve.

18.5.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

Školy musely provést audit ochrany osobních údajů, který se týkal smluv na informační technologie i čipové karty žáků. „V rámci toho, co po nás chce zákon, jsme na GDPR připraveni. Máme pověřence, který nám zpracoval povinnou analýzu, informovali jsme zákonné zástupce žáků, zajistili jsme si potřebné souhlasy a všechno ostatní,“ uvedl ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Evžen Krob s tím, že souhlasy zákonných zástupců dětí ohledně focení a uveřejňování fotografií dětí na webových stránkách už měla základní škola i v dřívějších letech.

„U nás se v tomhle ohledu nic moc nezměnilo. Zatím jsme nenarazili na problémy, že by to někomu vadilo. Myslím si, že dosavadní právní úprava pro nás byla dostatečná. V době informačních technologií najdete na internetových stránkách téměř vše. Jestli to má napomoci tomu, že to v tomto směru zajistí nápravu, tak budiž. Jinak to vnímám tak, že nám to může komplikovat provoz a stojí nás to peníze. My to máme po finanční stránce zajištění v porovnání s ostatními ještě velice rozumně. Když slyším, kolik jiné povinná analýza a následné měsíční kontroly pověřence stojí, tak jsme na tom velmi dobře,“ vysvětlil Evžen Krob.

Některé obecní úřady, ale i základní školy zaplatily za povinnou analýzu pověřence až desetitisíce korun. Další tisíce korun budou školy i obecní úřady platit pověřenci měsíčně za povinné kontroly. Všichni správci a zpracovatelé údajů budou mít povinnost prokazovat, jak data chrání, a to zajistí právě pověřenec. Ten bude kontrolovat ochranu dat, a hlásit to Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pověřence může dělat i pracovník školy třeba na dohodu o provedení práce. Náklady na pověřence platí škola nebo její zřizovatel.

Na GDPR se musely připravit i domovy důchodců. „Myslím, že jsme připraveni dobře. Museli jsme zajistit analýzu, rizika ohledně možnosti napadení, vnitřní směrnice, nyní dáváme dodatek našim zaměstnancům k pracovní smlouvě o mlčenlivosti. Zajišťujeme souhlas se zveřejňováním fotek a další. V současné době seznamujeme se vším kolem GDPR naše klienty i zaměstnance a zajišťujeme jejich podpisy,“ vysvětlil koordinátor služeb Domova V Zahradách ve Zdicích Ivana Rabochová. Podle ní GDPR přinesla spoustu papírování. „Přitom už tady byl zákon 101 o ochraně osobních údajů, ve kterém ta opatření, co se mají zajišťovat ve zdravotnictví nyní, byla,“ upozornila Ivana Rabochová.

S GDPR si musely poradit i městské úřady. Pro ně byly přípravy daleko náročnější, a to jak z hlediska podkladů, tak i toho finančního, než pro školy. Jen za rozbor toho, co vše musí mít městský úřad v pořádku. Zaplatily statisíce.

„Nás rozbor stál zhruba tři sta tisíc korun. Právní kancelář nám našla nějaké nedostatky, které řešíme. Patří k nim například uzamykání skříní s dokumenty, pak musíme zajistit úpravu programů, se kterými pracujeme, a také nás čeká úprava dvou našich podatelen. V současné době máme podatelnu pro městský úřad a také pro stavební úřad. V průběhu letošního roku z nich budeme muset udělat jen jednu podatelnu. Což budou další finanční náklady na stavební úpravy, vybavení a novou pracovní sílu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V případě, že se v souladu s GDPR objeví nějaké problémy, hrozí provinilcům pokuty. Podle starosty Králova Dvora mohli čeští zákonodárci v tomto směru udělit pro obce a města výjimku. 

Autor: Romana Šimková

18.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 500 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU POTRAVIN. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU POTRAVIN - Místo výkonu práce: Nenačovice. Doplňující informace: pracovní poměr na dobu určitou - 90 dní. Kontakt: telefonicky (Po-Čt, od 9:00-11:00 hod.).. Pracoviště: Praise store s.r.o. - pac hořovice s.r.o., Na Ostrově, č.p. 274, 266 01 Beroun 1. Informace: Oleksij Koval, +420 776 383 333. Výroba - Výroba Obsluha strojů 27 600 Kč Obsluha zařízení na zpracování kovů OBSLUHA TECHNOLOGICKÉHO ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 27600 kč, mzda max. 29900 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: OBSLUHA TECHNOLOGICKÉHO ZAŘÍZENÍ - Místo výkonu práce: Hořovice. Upřesňující informace: po roce možnost prodloužení pracovního vztahu, obsluha technologického zařízení v nepřetržitém provozu - 4 směny (12 hod. směny, střídá se 2 dny ranní, 2 dny volno, 2 dny noční, 2 dny volno - ranní směna od 7:00-19:00, noční směna od 19:00-7:00 hod.), při výrobě automobilových skel. Zaměstnanecké výhody: závodní stravování a stravenky zdarma, vyšší nárok na dovolenou, úrazové pojištění a další benefity. Kontakt: telefonicky (Po-Pá 9:00-16:00 hod.), e-mailem nebo na stránkách firmy (www.saint-gobain-sekurit.cz) vyplnit dotazník.. Pracoviště: Saint-gobain sekurit čr spol. s r.o., Masarykova, č.p. 1404, 268 01 Hořovice. Informace: Ladislav Bukai, +420 311 541 152,602 649 421. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 12 500 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÍ KUCHAŘI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POMOCNÍ KUCHAŘI - Místo výkonu práce: Beroun. Nástup možný ihned. Požadavky: znalost indické kuchyně. Kontakt: osobně, telefonicky, emailem.. Pracoviště: Swami and son's s.r.o. - beroun, Politických vězňů, č.p. 200, 266 01 Beroun 1. Informace: DEEPAK KUMAR SWAMI, +420 702 190 509. Věda a výzkum - Věda a výzkum Strojní inženýři ve výzkumu a vývoji 35 000 Kč Strojní inženýři ve výzkumu a vývoji VÝVOJÁŘI. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VÝVOJÁŘI - Místo výkonu práce: Žebrák. Doplňující informace: nástup možný ihned, pracovní poměr na dobu určitou - 1 rok. Požadavky: znalost AJ na komunikativní úrovni, zkušenost v konstrukci či designu v sériové výrobě, znalost norem pro technické kreslení (kótování a geometrické tolerance modelování v Catia, PorE nebo jiném CAD softwaru na vysoké úrovni - Parts, Pro-ducts, Drawings, Surfaces). Náplň práce: vytváření součástí a sestav pomocí CAD systémů, provádění kontroly a funkční způsobilosti, vytváření technických výkresů a další dokumentace. Zaměstnanecké výhody: 25 dní dovolené, příspěvek na stravování, jazykové kurzy, vánoční prémie. Kontakt: emailem.. Pracoviště: Mubea, spol. s r.o., Za Dálnicí, č.p. 510, 267 53 Žebrák. Informace: Michaela Fousková, +420 311 907 147.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
11

Proti včelímu moru pomůže 1,5 milionu korun od kraje

Při tragické dopravní nehodě u obce Tlustice zemřel řidič a spolujezdkyně z osobního vozidla.
14

Na Berounsku narazilo na benzince auto do kamionu. Dva lidé zemřeli

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

Měli jsme horší pohyb, přiznává Patrik Pánek

Králův Dvůr - Na vítěze poslední krajské ligy se hokejisté Králova Dvora hodně těšili. Černošice byly velkým lákadlem. Utkání odehráli hráči obou týmů ve vysokém tempu a vše okořenili jedenácti góly.

Žebrák načepoval Velkým Popovicím desítku, vyhrály i Hořovice

Hořovice - Ve stánku u hořovického zimního stadionu si dáte spíše Staropramen než Kozla. A bylo to znát i na ledě. Zástupci Velkých Popovic si odvezli po zásluze desítku. Z vítězství se překvapivě radovali také hořovičtí Cvočkaři, kteří uspěli v Sedlčanech.

OBRAZEM: Sbírka věcí pro psí útulky vzbudila obrovský zájem veřejnosti

Beroun - Že chtějí lidé před Vánoci udělat něco dobrého i pro opuštěné a týrané pejsky, dokázali na sbírce věcí pro útulky v Berouně. Sbírka psích potřeb a potravy odstartovala v sobotu 8. prosince ve 14 hodin u kašny na Husově náměstí a po pár desítkách minut bylo zaplněné skoro celé nákladní auto. Sbírka byla plánována do 16 hodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT