VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školy i města stojí GDPR spoustu peněz

Beroun – GDPR, nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů, nijak zásadněji nezmění způsob ochrany osobních údajů na základních školách. Protože na ně dbaly i dříve.

18.5.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

Školy musely provést audit ochrany osobních údajů, který se týkal smluv na informační technologie i čipové karty žáků. „V rámci toho, co po nás chce zákon, jsme na GDPR připraveni. Máme pověřence, který nám zpracoval povinnou analýzu, informovali jsme zákonné zástupce žáků, zajistili jsme si potřebné souhlasy a všechno ostatní,“ uvedl ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Evžen Krob s tím, že souhlasy zákonných zástupců dětí ohledně focení a uveřejňování fotografií dětí na webových stránkách už měla základní škola i v dřívějších letech.

„U nás se v tomhle ohledu nic moc nezměnilo. Zatím jsme nenarazili na problémy, že by to někomu vadilo. Myslím si, že dosavadní právní úprava pro nás byla dostatečná. V době informačních technologií najdete na internetových stránkách téměř vše. Jestli to má napomoci tomu, že to v tomto směru zajistí nápravu, tak budiž. Jinak to vnímám tak, že nám to může komplikovat provoz a stojí nás to peníze. My to máme po finanční stránce zajištění v porovnání s ostatními ještě velice rozumně. Když slyším, kolik jiné povinná analýza a následné měsíční kontroly pověřence stojí, tak jsme na tom velmi dobře,“ vysvětlil Evžen Krob.

Některé obecní úřady, ale i základní školy zaplatily za povinnou analýzu pověřence až desetitisíce korun. Další tisíce korun budou školy i obecní úřady platit pověřenci měsíčně za povinné kontroly. Všichni správci a zpracovatelé údajů budou mít povinnost prokazovat, jak data chrání, a to zajistí právě pověřenec. Ten bude kontrolovat ochranu dat, a hlásit to Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pověřence může dělat i pracovník školy třeba na dohodu o provedení práce. Náklady na pověřence platí škola nebo její zřizovatel.

Na GDPR se musely připravit i domovy důchodců. „Myslím, že jsme připraveni dobře. Museli jsme zajistit analýzu, rizika ohledně možnosti napadení, vnitřní směrnice, nyní dáváme dodatek našim zaměstnancům k pracovní smlouvě o mlčenlivosti. Zajišťujeme souhlas se zveřejňováním fotek a další. V současné době seznamujeme se vším kolem GDPR naše klienty i zaměstnance a zajišťujeme jejich podpisy,“ vysvětlil koordinátor služeb Domova V Zahradách ve Zdicích Ivana Rabochová. Podle ní GDPR přinesla spoustu papírování. „Přitom už tady byl zákon 101 o ochraně osobních údajů, ve kterém ta opatření, co se mají zajišťovat ve zdravotnictví nyní, byla,“ upozornila Ivana Rabochová.

S GDPR si musely poradit i městské úřady. Pro ně byly přípravy daleko náročnější, a to jak z hlediska podkladů, tak i toho finančního, než pro školy. Jen za rozbor toho, co vše musí mít městský úřad v pořádku. Zaplatily statisíce.

„Nás rozbor stál zhruba tři sta tisíc korun. Právní kancelář nám našla nějaké nedostatky, které řešíme. Patří k nim například uzamykání skříní s dokumenty, pak musíme zajistit úpravu programů, se kterými pracujeme, a také nás čeká úprava dvou našich podatelen. V současné době máme podatelnu pro městský úřad a také pro stavební úřad. V průběhu letošního roku z nich budeme muset udělat jen jednu podatelnu. Což budou další finanční náklady na stavební úpravy, vybavení a novou pracovní sílu,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V případě, že se v souladu s GDPR objeví nějaké problémy, hrozí provinilcům pokuty. Podle starosty Králova Dvora mohli čeští zákonodárci v tomto směru udělit pro obce a města výjimku. 

Autor: Romana Šimková

18.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY - místo výkou práce: Loděnice.. Pracoviště: Gz media, a.s., Tovární, č.p. 340, 267 12 Loděnice u Berouna. Informace: Iveta Bodnarová, +420 311 673 319. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači v prodejnách PRODAVAČI POTRAVIN. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODAVAČI POTRAVIN - Místo výkonu práce: Zdice. Nástup možný ihned. Požadavky: pracovitost, spolehlivost, bezúhonnost, praxe v prodeji potravin nutná. Doplňující informace: možnost také jako DPP (brigáda), zájemce bude důkladně zaučen, k hrubé měsíční mzdě se připočítává osobní ohodnocení. Zaměstnanecké výhody: zaměstnanecké benefity - stravenky, firemní akce, podíl z tržeb. Kontakt: telefonicky (8:00 - 15:00hod.), emailem.. Pracoviště: P o g r r s.r.o. - zdice, Palackého náměstí, č.p. 22, 267 51 Zdice. Informace: Alice Jandíková, +420 725 972 099. Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 65 535 Kč Ostatní řídící pracovníci v oblasti správy podniku, administrativních a podpůrných činností VEDENÍ SPOLEČNOSTI. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VEDENÍ SPOLEČNOSTI - Místo výkonu práce: Beroun. Doplňující informace: Společnost EUROZNAK s.r.o. hledá vedoucího společnosti pod zástupcem jednatele společnosti. Zaměstnanecké výhody: neomezená dovolená. Kontakt: osobně, na výběrovém řízení, emailem nebo telefonicky pro více informací.. Pracoviště: Euroznak s.r.o. - beroun, Plzeňská, č.p. 126, 266 01 Beroun 1. Informace: Martin Jelínek, +420 602 219 721. Zdravotnictví - Zdravotnictví Lékař 29 600 Kč Lékaři bez atestace (kromě oborů praktického lékařství) SEKUNDÁRNÍ LÉKAŘ/KA BEZ SPECIALIZACE - zařazení do oboru interna nebo geriatrie. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 29600 kč, mzda max. 29900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SEKUNDÁRNÍ LÉKAŘ/KA BEZ SPECIALIZACE - zařazení do oboru interna nebo geriatrie - Místo výkonu práce: Beroun. Nástup možný ihned. Požadavky: 8 hodinové směny s ústavní pohotovostní službou. Zaměstnanecké výhody: příspěvek na penzijní připojištění, závodní stravování, vstupy do bazénu, fitness, masáže zdarma ve vymezených hodinách, sleva při hospitalizaci na nadstandartním pokoji. Kontakt: e-mailem, telefonicky (Po-Pá 7:00-15:30 hod.).. Pracoviště: Jessenia a.s. - nemocnice beroun, Prof. Veselého, č.p. 493, 266 01 Beroun 1. Informace: Karel Sochor, Miloš Stoilov, +420 311 745 343,311 745 210.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 24. září 2018

Řádění vichřice na Tachovsku a vstupenky na královský Real: zhlédněte videa dne

Královské vinobraní na hradu Točník je z dob Václava IV. Petr Mexbauer je jedním z jeho pořadatel
44

Petr Mexbauer má vinobraní na Točníku rád

Silný vítr zavinil omezení dopravy na silnicích i železnici

Berounsko - Silný vítr zaměstnal v noci na pondělí 24. září profesionální i dobrovolné hasiče a železničáře. Na několika silnicích byl v berounském regionu zejména kvůli popadaným stromům omezen provoz na silnicích.

Berounské mateřské školy se dočkaly nové kuchyně a třídy

Beroun - V mateřské škole na berounském Závodí mají novou kuchyni. Město Beroun zde nechalo kompletně zrekonstruovat starou a už nevyhovující kuchyň a vybavilo ji novými moderními spotřebiči. Celkové náklady na úpravy školní kuchyně dosáhly částky necelých 1,5 milionu korun.

AKTUALIZOVÁNO

Vichřice nekácela jen stromy. Popadaly i stožáry

Střední Čechy - Hasiči volaní k odstraňování jednoho spadlého stromu za druhým se od nedělního večera nezastavili - a pro poruchové čety železničářů i energetiků to platí jakbysmet. V těch nejpesimističtějších scénářích se naplnily předpovědi meteorologů varujících před přechodem studené fronty s vichřicí.

Fabienne lámala stromy, zastavila vlaky a nadělala spoustu práce energetikům

Střední Čechy - Studená fronta Fabienne, jež s sebou přinesla silný vítr, zasáhla Českou republiku v neděli večer. Meteorologové před silným větrem varovali. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platila od nedělního večera do pondělních šesti ráno pro celou Českou republiku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT