Tato respektovaná politička, nezatížená aférami, by mohla najít dostatečnou podporu jak v poslanecké sněmovně. Otázkou ale zůstává, zda tuto političku prezident Miloš Zeman skutečně pověří složením nové vlády.

Miroslava Němcová je výborný kandidát na premiérku pro krajského a hořovického zastupitele Jana Skopečka (ODS).

„Paní Němcová je jedna z nejlepších političek. Mnohokrát prošla testem voleb, ve kterých za 15 let v politice vždy dostala vysokou podporu veřejnosti," konstatoval Jan Skopeček. Miroslava Němcová už vyzkoušela řadu významných pozic, a tak by podle Jana Skopečka roli premiérky vlády určitě zvládla.
„Navíc se mi na ní líbí, že dokáže říkat nahlas i nepříjemné věci," dodal Jan Skopeček.

S Miroslavou Němcovou coby případnou premiérkou nemá zásadní problém ani místostarosta Berouna Ivan Kůs (ČSSD). „Domnívám se ale, že Miroslava Němcová nemá dostatečné odborné předpoklady, hlavně ekonomického směru. Chápu ale, že je přijatelná pro řadu lidí. Ve finále je to stejně o tom, jak se nakonec prezident rozhodne," konstatoval Ivan Kůs. Jeho stranický kolega Miroslav Suchý by ale v roli premiéra vlády viděl raději úplně jinou osobu.

„Nejraději bych v této pozici viděl úplně novou tvář, třeba někoho z komunální politiky," vysvětlil svůj postoj Miroslav Suchý. 

Poté, kdy ODS oznámila kandidaturu Miroslavy Němcové na pozici premiérky vlády, řada lidí si touto volbou naklonila.

Někteří z těch, kteří se klonili k předčasným volbám, si nyní říkají, že by této dámě dali ještě šanci. Miroslava Němcová si za patnáct let v politice vybudovala pověst ženy, která dokáže říct svůj názor a které se aféry celou dobu vyhýbají.

A tak při vyslovení jejího jména se často nechají obměkčit i zarytí odpůrci ODS.

To ale neplatí pro všechny. Například Rudolf Peltan, předseda okresního výboru KSČM Beroun, si i nadále stojí za svým. Tak jak Berounskému deníku tento týden sdělil, podle jeho názoru i nadále je jedinou možnou cestou ze současné situace jsou předčasné volby.

„Je to samozřejmě v plné pravomoci ODS navrhnout na tuto pozici svého kandidáta, ale je otázka, jestli paní Němcovou prezident nakonec skutečně pověří složením vlády," konstatoval Rudolf Peltan.

Podle jeho slov by Miroslava Němcová jako premiérka nebyla zárukou změn k lepšímu.

„Pokud by skutečně byla pověřená ke složení nové vlády, neslibuji si od toho žádné velké změny. Podle mého názoru by došlo jen k nějakým kosmetickým úpravám ve vládě a tím by vše skončilo," míní Rudolf Peltan.

Z druhé strany ale uznává výhodu, kterou má Miroslava Němcová proti ostatním případným kandidátům: „Nikdy se totiž nezapletla do žádných problémů."