K situaci ve vrcholné politice se pro Berounský deník vyjádřili i představitelé většiny parlamentních stran. Mnozí z nich by se měli objevit i na kandidátních listinách v předčasných volbách.

Patrik Brodan (TOP 09) s rozpuštěním sněmovny souhlasí. „Současný stav neprospíval věci. Situace už ničemu jinému, než rozpuštění parlamentu, nenahrávala. Nyní se musíme dát dohromady a připravit se na nadcházející volby," uvedl Patrik Brodan, místostarosta Berouna. S jeho jménem bychom se měli na kandidátce TOP 09 setkat.

Další berounský místostarosta Ivan Kůs (ČSSD) také tento krok poslanců očekával. „Zvítězil zdravý rozum. Rozpuštění sněmovny považuji za jediný možný způsob, jak nakročit k oživení důvěry lidí k parlamentu. Nyní je otázkou, jaká bude volební účast," konstatoval pro Berounský deník Ivan Kůs.
O možné volební účasti spekuloval včera i Rudolf Peltan (KSČM). „Mám obavy z malé účasti ve volbách. Lidé jsou otrávení. Často reagují s tím, že stejně dojde jen ke kosmetickým úpravám a do parlamentu se dostanou titíž lidé. Uvidíme," uvedl Rudolf Peltan.

O rozpuštění sněmovny jako jediném možném způsobu v současné politické situaci hovořil už od chvíle, kdy padla vláda Petra Nečase. „Neviděl jsem jiný způsob než předčasné volby a mé očekávání se nyní naplnilo. Nelíbil se mi ale průběh. Během úterní schůze se některá vystoupení poslanců neobešla bez osobního osočování a vyřizování účtů," dodal Rudolf Peltan, který bude na kandidátní listině figurovat pravděpodobně kolem 30. místa.

Jan Skopeček (ODS) stejně jako jeho straničtí kolegové s tímto krokem nesouhlasí. „Předčasné volby jsou v demokratickém státě výjimečným řešením, ke kterému se přistupuje ve chvíli, kdy selžou všechny ostatní možnosti. Ty se ale všechny nevyužily. Současná situace neprospívá stabilitě naší republiky," konstatoval Jan Skopeček. A nechápe ani postoj jednotlivých poslanců. „Poslanci, kteří hlasovali pro rozpuštění sněmovny, si neváží mandátu, který jim volič na čtyři roky svěřil. Podivuji se nad chováním poslanců TOP 09, kteří svým aktivním přístupem k rozpuštění sněmovny urychlili předání moci levici ve státě," uvedl Jan Skopeček.