Historická Sluneční brána u hořovického zámku by se po letech mohla dočkat nejenom kýžené opravy, ale také otevření. Tím by se opět z obou stran zpřístupnil krásný zámecký park, který je dokonce několik let národní kulturní památkou. Vedení města dokonce spolupracuje se státem na unikátním projektu, díky němuž by byla zrekonstruována brána, ale také celá Císařská cesta. Uvažované otevření brány s sebou ale nese hodně potíží a nesnází. Mnoho lidí s ním dokonce nesouhlasí.

Obyvatelé se bojí nepořádku

„Řadu let do tohoto překrásného parku chodím na procházky,“ vypráví Věra Hejduková z Hořovic, kterou jsme zastihli právě u Sluneční brány. „Před rokem park z této strany zpřístupnili, ale vůbec se to neosvědčilo. Byl tu hrozný nepořádek a scházely se tu různé party,“ líčí svoji zkušenost obyvatelka Hořovic. „Když lidé zlobí, tak by park měli obcházet z druhé strany,“ uzavírá krčíc rameny.

„Brána je uzavřena již více než deset let a její loňské otevření nedopadlo příliš dobře,“ připojuje se také Libor Knížek, kastelán Zámku Hořovice. Zvýšený pohyb osob podle něho způsobil velký nepořádek a problém s odpadky. „Park tak přestal být oázou klidu a odpočinku a byl degradován na průchozí zónu,“ vysvětluje kastelán.

Hořovice začaly se zámkem jednat

Osud historické zámecké brány podle něho ale také úzce souvisí s komunikací a vztahy města a zámku. „Ty v minulosti nebyly příliš pozitivní, takže se v případě Sluneční brány nepodnikaly žádné další kroky. „Jednání se současným starostou města se vyvíjejí velice slibně a mohu říci, že během jednoho dopoledne se vyřídilo více, než za celých uplynulých deset let,“ líčí kastelán.

Projekt zeleného koridoru, který zahrnuje Panskou zahradu, na jejíž rekultivaci se v posledních měsících pracuje, by měl být rozšířen právě o zámecký park a na něj navazující Císařskou cestu. „Pražská ulice je přetížená a lidem by se určitě moc ulevilo, pokud by mohli využívat tuto klidovou zónu,“ říká kastelán.

Na druhou stranu ale připouští, že zámecký park je kulturní památkou a tudíž musí být vymezena jednoznačná pravidla pro jeho využívání. „Máme povinnosti vůči dalším generacím a musí se nám podařit pro ně tuto památku uchovat. Po zkušenosti z loňského roku je jasné, že by v případě otevření brány musel být v prostorách parku zajištěn nějaký dozor. V tomto případě by rozhodně pomohlo i zřízení městské policie,“ uznává Libor Knížek.

Smutnou skutečností podle něho je, že nejvíce škod nepáchají v zá〜mecké zahradě turisté, ale naopak místní obyvatelé. Do obnovy zeleně v parku byly přitom podle kastelána v posledních letech vloženy nemalé investice a také úsilí a práce zaměstnanců hořovického zámku.