Sněhu bylo navíc tolik, že pracovníci úklidové firmy AVE situaci řeší prakticky od neděle ráno, uvedl Jan Fadljevič za AVE Beroun. „Spad jsme zaregistrovali už v neděli ráno. Obvykle se zimní zásahy realizují až po dokončení spadu, ale my jsme už v neděli v osm hodin ráno nasadili veškerou techniku, kterou máme připravenou na plnění plánu zimní údržby,“ vysvětlil.

V Berouně to znamená deset kusů techniky a dvacet zaměstnanců, kteří se podíleli na odklízení sněhové kalamity. „Spad je skutečně enormní, úklid běží nepřetržitě,“ okomentoval situaci Jan Fadljevič.

Pokud by sněhu napadlo ještě více – což by ale podle meteorologů nastat nemuselo, spíše se počítá s brzkou oblevou – mohli by v případě Berouna pomoci lidé, kteří pracují pro charitu, řekl Michal Mišina. „Ti se mohou podílet na údržbě určité části komunikací. Doporučil jsem AVE, aby se pokusila s těmito lidmi začít nějakým způsobem spolupracovat,“ podotkl.

Ilustrační foto
Berounsko paralyzovala sněhová kalamita

Firma s farní charitou spolupracuje a pracovníky využívá v případě potřeby celoročně, podotkl Jan Fadljevič. „Nasazujeme je operativně na odklízení sněhu na zastávkách, případně chodníků – lokalizujeme je na práci, kterou je potřeba,“ uvedl.

Společně s blížící se oblevou ale zazněly otázky, zda se nezvýší hladina vodních toků. V Berouně taková informace není, že by se blížil nějaký problém v tomto směru. „Pokud bychom včasnou informaci dostali, jsme připraveni to řešit podle aktuálního stavu, případně aktivovat naše protipovodňová opatření. Zatím nemáme informaci, že by hrozilo významné zvýšení hladiny řek,“ okomentoval situaci Michal Mišina, berounský místostarosta.

Berounsko patřilo mezi třetí nejzasaženější okres, co se týká problémů spojených se sněhem. Hasiči tam totiž v neděli vyjížděli k 65 událostem. Situace byla horší v Příbrami (97 výjezdů) a Benešově (128) výjezdů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve na silnice, ale pomáhali i vyprostit vozidla z příkopů.

Dopravní nehoda kamionu na 27. kilometru dálnice D5 ve směru na Plzeň u Zdic.
Na dálnici u Berouna se převrátil kamion. Tvoří se dlouhé kolony