První etapa skončila ve čtvrtek 6. října, město Hořovice předalo upravené prostory Muzeu Českého krasu. Slavnostního setkání se zúčastnili zástupci obou jmenovaných složek, zástupce Středočeského kraje, architekt, dodavatel stavby, radní a další. Přítomní se dozvěděli podrobnosti nejen o stavebních úpravách města, které si vyžádaly přibližně dva miliony korun, ale i o podobě budoucí expozice. Nápovědou mohly být první exponáty i videoprezentace.

Historie hořovického muzea se začala psát v roce 1912. „Jeho znovuotevření je oživení historické paměti," konstatovala ředitelka Muzea Českého krasu Karin Kriegerbecková, která by přivítala spolupráci s veřejností při obnově sbírkové činnosti a doplňování sbírkového fondu. Ředitelku Muzea Českého krasu už včera potěšila první taková spolupráce. „Vystavený vzorník cvočků pochází z rodiny jednoho z návštěvníků. Uvědomil si, že k tomuto exponátu má doma dokumentaci, která nám chybí" říká Karin Kriegerbecková s tím, že právě to je ta pravá podoba propojení muzea s lidmi.

Zástupci muzea přiblížili konkrétní podobu expozice i přibližný termín slavnostního otevření Muzea Hořovicka. Ke všem těmto podrobnostem se vrátíme v příštích vydáních Deníku.

Expozice Muzea Hořovicka se bude nyní připravovat, už nyní ale před historickou tvrzí hořovického Starého zámku stojí socha slévače, bude vítat všechny návštěvníky muzea. Ve čtvrtek to bylo ale naopak, několik pamětníků přišlo přivítat sochu, která je místním symbolem slévárenství. 
U sochy se včera sešli i Jaroslav Kalát, Ivan Morávek a Jiří Rissel, kolem sochy řadu let chodili do práce.