Více než stoletá budova hořovické sokolovny, která měla původně ustoupit komerčnímu záměru výstavby obchodního domu, nyní prochází nákladnými rekonstrukcemi. Částka šplhající se do stovek tisíců, získaná prodejem zahrady za sokolovnou, ale nemůže pokrýt náklady na opravy, které si stará budova žádá.

Sto dva let starou tělocvičnu, která již není v příliš ideálním stavu, využívají sportovci z oddílu juda i stolního tenisu, ale také žáci a studenti několika škol z Hořovic. „Původně nás oslovila společnost Lidl s tím, že sokolovnu odkoupí a zbourá a postaví nám úplně novou,“ říká bývalý starosta hořovického Sokola Jaromír Mecner. Myšlenku výstavby moderní, a navíc blíže centru situované tělocvičny sokolové uvítali.

„Lidl nakonec záměr přehodnotil a odstoupil od něho. Společnosti jsme tedy odprodali pouze plochu starého a nevyužívaného cvičiště za budovou sokolovny,“ konstatuje Mecner. „Získali jsme mnohem víc, než za kolik se v současné době prodávají pozemky v centru Hořovic, takže jsme spokojeni,“ přiblížil bývalý starosta. Za statisícovou částku se nyní proměňují prostory staré budovy. Rekonstrukcí již prošla část sociálního zařízení sokolovny a výměny se dočkala všechna stará dřevěná okna i vytápění budovy. „Jen koupě plastových oken a dveří vyšla na desítky tisíc korun,“ vysvětluje Mecner. V plánu je vybudování samostatných prostor, kde bude umístěno několik solárií. „Chceme, aby na sebe sokolovna také trochu vydělávala,“ líčí Mecner.

Vrásky na čele ale dělá všem sokolům rekonstrukce velké tělocvičny, na kterou se stále nedostává. „Tělocvična je více než sto let stará a jejímu stavu nepřidala ani povodeň, která v minulosti poničila parketovou podlahu,“ vypráví Mecner. Dřevěná podlaha byla sice částečně opravena, ale prostory jsou podle bývalého starosty celkově nevyhovující. „Máme požádáno o peníze na našem ústředí a chceme o pomoc pořádat i ministerstvo školství,“ doplňuje bývalý starosta Sokola Mecner.