Denní stacionář pro seniory se klientům otevře již 2. května. Unikátní projekt Farní charity našel vhodné prostory, a tak zbývají jen poslední kosmetické úpravy, než se naplno rozjede. Na co se mohou klienti těšit a v čem projekt vlastně spočívá?

Kapacita je pro deset seniorů

Podle vedoucí stacionáře Hany Urbanové budou prostory v Pražské ulici v Berouně fungovat jako mateřská škola pro deset seniorů, kteří ještě chtějí zůstat ve své rodině či domácnosti. „Za tyto pěkné prostory v bývalém hotelu a restauraci Valentino jsme moc rádi. Už jsme se sem i přestěhovali a otázka nábytku se také vyřešila. Přispělo nám na něj město, a to padesáti tisíci korunami, které jsme využili na vybavení místností pro klienty. Na kancelář pro vedení stacionáře jsme použili dvacet tisíc korun z Evropského sociálního fondu a 37 tisíc korun od ministerstva práce a sociálních věcí šlo rovněž na vybavení stacionáře. To, co chybělo, jsme dostali darem od lidí,“ uvedla Hana Urbanová.

V denním stacionáři nechybí bezbariérový výtah a kromě místnosti pro klienty, ložnice a sociálního zařízení je tady místnost pro personál, kancelář a kuchyňka. „Slavnostní otevření stacionáře se uskuteční 16. května od 10 hodin, kdy nám poděbradská firma předá automobil Renault Kangoo, který budeme využívat na svoz klientů. Akce bude zároveň dnem otevřených dveří a její součástí tak bude samozřejmě prohlídka všech prostor, které se pro klienty otevřou již 2. května,“ řekla Urbanová.

Všechna místa nejsou obsazená

V den otevření denního stacionáře chtějí nastoupit již tři klienti, kteří mají pobyt zamluvený. Od poloviny května by měli přibýt další senioři. Podle vedoucí stacionáře však nejsou všechna místa obsazená a lidé, kteří budou mít zájem, tak mají ještě možnost. Od 2. května začnou ve stacionáři pracovat také vyškolené pečovatelky, na jejichž výplaty byla vyčleněna část peněz z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Celková dotace činí čtyři miliony korun. Nájem bude hrazen z dotace 200 tisíc korun od ministerstva práce a sociálních věcí.

Za svoz si připlatí třicet korun

„Cena pobytu v našem denním stacionáři, který bude otevřen denně od sedmi hodin ráno do sedmi večer, činí 160 korun včetně oběda. Pokud bude mít klient zájem také o svoz, bude platit 30 korun navíc,“ řekla vedoucí stacionáře, který bude fungovat i o víkendech. Klienti se mohou těšit na každodenní program a individuální přístup.

„Jsem ráda, že až na detaily vše vychází, a teď se uvidí, jak se podaří rozjet provoz pro klienty. Nejdůležitější je, aby byli spokojeni,“ dodala Urbanová.