Denní stacionář pro seniory byl včera slavnostně otevřen. Pro unikátní projekt Farní charity, který je výstupem z komunitního plánování sociálních služeb v Berouně, se podařilo najít krásné bezbariérové prostory v Pražské ulici. Klienty tam bude svážet nový sociální automobil, který Farní charitě darovala poděbradská firma.

Mateřská škola pro seniory

Denní stacionář, který má své klienty již od 2. května, funguje jako mateřská škola pro seniory. Kapacita je pro deset klientů, kteří ještě chtějí zůstat ve své rodině či domácnosti, ale mají nějaké zdravotní problémy a potřebují stálý dohled či péči. „Ze zdařilého projektu máme samozřejmě velkou radost a doufáme, že klienti jsou spokojeni. Neusínáme ale na vavřínech. Již dnes se díváme do budoucnosti, kdy bychom denní stacionář chtěli změnit na týdenní. To by pro rodiny znamenalo, že pokud chtějí odjet na dovolenou nebo si vymalovat, tak k nám mohou dát svého seniora na více dní. Na konci roku vyhodnotíme, jak projekt funguje, a uvidíme, jaké budou možnosti,“ uvedla Simona Boldi, koordinátorka komunitního plánování sociálních služeb v Berouně.

Stacionář má nyní sedm klientů, kteří však jeho služeb nevyužívají každý den, ale jen když rodina potřebuje. Podle Simony Boldi tedy kapacita není zcela naplněná a kdo má zájem, může služeb stacionáře využít. „Počet klientů se nyní určitě zvýší, protože jsme dnes dostali sociální automobil, kterým budeme svážet a rozvážet klienty. To bude pro rodiny další plus,“ dodala Boldi.

O klienty se ve stacionáři starají vyškolené pečovatelky, na jejichž výplaty byla vyčleněna část peněz z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Celková dotace činí necelé čtyři miliony korun. Nájem bude hrazen z dotace 200 tisíc korun od ministerstva práce a sociálních věcí. Na zařízení denního stacionáře věnovalo město 50 tisíc korun.

Prostory fungují i o víkendech

Cena pobytu ve stacionáři, který je otevřen denně od sedmi hodin ráno do sedmi večer, činí 160 korun včetně oběda. Pokud bude mít klient zájem také o svoz, bude platit 30 korun navíc. „Stacionář funguje také o víkendech a naši klienti se mohou těšit na každodenní program a individuální přístup,“ sdělila vedoucí stacionáře Hana Urbanová, která spolu s ostatními pracovníky Farní charity a členy klubu důchodců stála u zrodu stacionáře. „Jsem ráda, že až na detaily vše vychází. Teď se uvidí, jak se podaří rozjet provoz pro klienty. Nejdůležitější samozřejmě je, aby tady byli spokojeni,“ dodala Hana Urbanová.

Stacionář pro seniory se včera slavnostně otevřel

Ředitelka Farní charity Jana Civínová převzala klíčky od sociálního automobilu.

Unikátní projekt, který funguje jako mateřská škola pro seniory, vznikl z komunitního plánování sociálních služeb, jehož koordinátorkou je Simona Boldi a na němž se podílely také členky Klubu důchodců v Berouně.

Na slavnostní otevření denního stacionáře pro seniory v Berouně včera přijel senátor Jiří Oberfalzer, tajemník berounské radnice Jiří Chalupecký a zástupci Farní charity Beroun v čele s vedoucí stacionáře Hanou Urbanovou. Akce se dále zúčastnila koordinátorka komunitního plánování sociálních služeb Simona Boldi a ředitelka Farní charity Jana Civínová. Ta obdržela od poděbradské společnosti klíčky od sociálního automobilu, kterým budou pracovníci svážet klienty do stacionáře.