„Jde o poslední část výstavby kanalizace, která zasáhne silnici. Teď se kolem toho všechno vyjednává. Základní předpoklad je, že komunikace bude zcela uzavřená od poloviny června do poloviny července. Upřesnění termínu momentálně řešíme s dopravním odborem a policií. Doprava je tady silná, všichni pochopitelně chtějí, aby uzavírky trvaly co nejkratší dobu," řekl starosta Libomyšle Václav Červenka.

Práce na kanalizaci si už jednu úplnou uzavírku vyžádaly. Řidiči neprojeli od autobusové zastávky na návsi ke křižovatce na Neumětely. „Tenhle úsek byl asi nejsložitější," dodal starosta s tím, že se v Libomyšli momentálně snaží co nejvíc natrasovat hlavní řád, který vede po státních pozemcích a silnicích. Ve většině bočních ulic je již kanalizace rozvedená.

Ilustrační foto.
Parkovací karty jsou pro dotčené řidiče zdarma

Projekt musí být zkolaudován do 1. listopadu kvůli poskytnutí dotace. Výstavba si vyžádá celkem 39 milionů korun, z toho 24 milionů je z dotace. Zbytek doplatí obec. „Máme ale přislíbenou pomoc od ministerstva zemědělství ve výši 60 procent," dodal Červenka.

Po dokončení kanalizace se v Libomyšli zaměří na silnice. „Hlavní komunikace, která je státní, se musí udělat kompletně nová. Je součástí kolaudace a tudíž musí být hotová do 1. listopadu," podotkl starosta.

„Pokud dosáhneme na nějaký státní příspěvek, zaměříme se také na opravu místních komunikací. Ty dnes nejsou otázkou pár korun, šplhají do milionů," upřesnil Václav Červenka a dodal, že obec plánuje rovněž nové chodníky.

Pracuje se také v o několik kilometrů dále vzdálené Radouši a Bezdědicích. V obou částech Hostomic pokračuje výstavba vodovodu a kanalizace.

Ilustrační foto.
Některé uzavírky budou trvat celé prázdniny

Ani tady se nevyhnuli dopravní uzavírce. Kvůli opravě asfaltových povrchů po výstavbě inženýrských sítí má být až do 8. června zcela uzavřená silnice od začátku Radouše až na konec Bezdědic. Objízdná trasa je vedena přes Neumětely a Skřipel do Hostomic. V opačném směru je vedena z Hostomic jednosměrně do Neumětel.

Pro autobusy veřejné linkové dopravy je zajištěn obousměrný průjezd křižovatkou v Radouši. Město Hostomice ve všední dny zajistí bezplatný svoz občanů obou obcí k obsluhovaným zastávkám.

Křižovatka v Libomyšli s odbočkou na Neumětely je již průjezdná.Zdroj: Deník / Hašek Petr